In English | Tekstin koko A- A+

Arjen esineet – suomalaista designia museon kokoelmista Arjen esineet – suomalaista designia museon kokoelmista

Pohjois-Pohjanmaan museossa syyskuussa avautuvassa näyttelyssä Arjen esineet - suomalaista designia museon kokoelmista esitellään suomalaisten taiteilijoiden, keraamikkojen, lasitaiteilijoiden ja muotoilijoiden töitä jälleenrakennuskaudelta ja viime vuosikymmeniltä. Monet näyttelyssä olevat esineet ovat tällä hetkellä keräilijöiden ja kodinsisustajien keskuudessa haluttuja muotituotteita.
 


Kuva: Arja Keskitalo / Pohjois-Pohjanmaan museo


Teollista muotoilua ja taidetta

Sodan jälkeen 1950-luvulla suomalainen taideteollisuus kohosi sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti merkittävään asemaan.  Suomalainen muotoilu tuotti 1950-luvulla käyttötaidetta, joka kuului jokaiseen kotiin ja oli muodoltaan pelkistetympää kuin sotia edeltänyt koristeellinen taideteollisuus. Suomalainen taidelasi niitti mainetta ja kunniaa ja sai palkintoja Milanon triennaaleissa.

Muotoilijoille Milanon triennaalin merkitys oli erittäin suuri, mutta myös teollisuus hyödynsi palkintoja markkinoinnissa. Muotoilun avulla luotiin kansainvälistä kuvaa Suomesta korkeatasoisena teollisuusmaana ja suomalainen design tuli halutuksi. 1950-luvulla taideteollisuuden merkittävimpiä muotoilijoita olivat muun muassa Gunnel Nyman, Kaj Franck, Nanny Still, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva ja Ilmari Tapiovaara.

Kaj Franck kutsui Saara Hopean vuonna 1952 lasimuotoilijaksi Nuutajärven lasitehtaalle. Kuvassa Hopean ja Franckin maljakot. Kuva: Arja Keskitalo / Pohjois-Pohjanmaan museo.


Vuonna 1873 perustetun Arabian tehtaan tuotanto perustui massatuotantoon mutta sen suojiin perustettiin myös taideosasto. Arabian taideosastosta muodostui teollisuuden vastavoima. Taideosastolle keskittyi taiteilijoita, joista osa oli perinteisiä "ruukuntekijöitä", osa tutki keramiikan ja veistoksen suhdetta ja osa lähestyi tuotannossaan kuvataiteita.

Arabian taideosastolla työskennelleistä taidekeraamikoista näyttelyssä on esillä Toini Muonan, Michael Schilkinin, Birger Kaipiaisen, Rut Brykin, Annikki Hovisaaren ja Liisa Hallamaan taidekeramiikkaa.

Birger Kaipiaisen töitä leimaavat koristeellisuus, eksotiikka ja mielikuvituksellisuus. Helmilintu koostuu teräslankaan pujotetuista helmistä. Helmilintu oli Arabian tuotannossa vuosina 1950–1954.
Kuva: Jarmo Koponen / Pohjois-Pohjanmaan museo


Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista koottu näyttely esittelee muun muassa seuraavien taiteilijoiden uraa ja tuotantoa:

Aino Aalto, Alvar Aalto, Kaija Aarikka, Tamara Aladin, Bryk, Olof Bäckström, Kurt Ekholm, Kaj Franck , Liisa Hallamaa , Göran Hongell, Saara Hopea-Untracht, Annikki Hovisaari, Lisa Johansson-Pape, Birger Kaipiainen, Toini Muona, Yki Nummi, Antti Nurmesniemi,  Vuokko Nurmesniemi, Gunnel Nyman, Gunvor Olin-Grönqvist, Heikki Orvola, Anu Pentik, Ulla Procopé,  Timo Sarpaneva, Michael Schilkin, Nanny Still, Oiva Toikka, Esteri Tomula, Helena Tynell, Paavo Tynell, Raija Uosikkinen ja Tapio Wirkkala

Sarpaneva-pata. Kuva: Arja Keskitalo / Pohjois-Pohjanmaan museo