In English | Tekstin koko A- A+

Gelem, gelem -- romanikulttuurin jäljillä Gelem, gelem -- romanikulttuurin jäljillä


Kuva: ROMANO MISSIO r. y.


Romanit ovat suomalaisessa yhteiskunnassa etninen vähemmistöryhmä, jolla on oma kieli, omaleimainen tapaperinne ja kulttuuri. Pohjois-Pohjanmaan museon aulassa 18.1.–12.3.2006 välisen ajan esillä oleva pienoisnäyttely esittelee romanikulttuurin historiaa ja tätä päivää. Esillä on myös aiheeseen liittyvää esineistöä, muun muassa romaninaisten asuja eri aikakausilta.

Sana romani tulee kansainvälisen romanikielen sanasta rom, ihminen. Koko maailmassa on romaneja noin 20 miljoonaa ja heitä on kaikissa maanosissa. Euroopassa romaneja on noin 10–15 miljoonaa,  Suomessa noin 10 000.

Kielitieteeseen perustuvien teorioiden mukaan romanit ovat lähtöisin Intiasta, josta he lähtivät kohti Eurooppaa vuosien 300–1000 tienoilla. Syynä lähtöön arvioidaan olleen alueella käydyt sodat.

Romanien historiaan liittyy paljon eriasteista vainoa ja väkivaltaa. Romanit poikkesivat tapakulttuuriltaan ja kieleltään Euroopan muusta väestöstä. Sääty-yhteiskunnassa romanit jäivät yhteiskuntaluokkien ulkopuolelle ja heihin alettiin suhtautua torjuvasti. Ensimmäinen kirjallinen maininta romaneista Suomessa on vuodelta 1559.

Romanttinen mielikuva romaneista vaeltavana, vapaana kansana elää mielissämme. Kiertävä elämäntapa alkoi kuitenkin vähitellen toisen maailmansodan jälkeen muuttua harvinaisemmaksi. Kesäinen leirielämä oli kuitenkin joillekin elämäntapa - jota kehnot asunto-olot ruokkivat – aina 1970-luvulle saakka.


Kuva: ROMANO MISSIO r. y.


Romaniasiain neuvottelukunta 50 vuotta vuonna 2006

Viime vuosikymmeninä romanien yhteiskunnallista asemaa on kohennettu lainsäädännön avulla. Valtioneuvosto asetti vuonna 1956 Mustalaisasiain neuvottelukunnan sosiaali- ja terveysministeriön yhteyteen. Vuonna 1989 neuvottelukunnasta tuli pysyvä ja sen nimi muutettiin Romaniasiain neuvottelukunnaksi. Neuvottelukunnan tehtäviin kuuluu seurata romaniväestön yhteiskunnallisten osallistumismahdollisuuksien ja elinolosuhteiden kehittymistä.

* Gelem, gelem on romanikieltä ja tarkoittaa kuljen, kuljen.
   Se on myös romanien kansallislaulun nimi.

 

Pohjois-Pohjanmaan museon lisäksi hankkeessa mukana:


 

Linkkejä:

Merikoski / Ovet auki-projekti
Pohjois-Suomen Romanit ry

Romaniasiain neuvottelukunta
Romano Missio
Tampereen Romanit / Romano Manse
Suomen Romanit / Finitiko Romaseele
Opetushallitus: Romanit Suomessa
Wikipedia