In English | Tekstin koko A- A+

Hunanin silkkiä Hunanin silkkiä

Pohjois-Pohjanmaan museossa 13.9.-26.10.2003 esillä oleva näyttely esittelee Lähetysmuseon kokoelmien upeita silkkitekstiilejä ja -esineitä. Näyttely tutustuttaa myös silkin historiaan ja silkkiperhosen elämään.

Suomen lähetysseuran ensimmäinen Kiinan-lähetystyöntekijä aloitti työnsä Kiinassa vuonna 1902. Lähetysseura halusi aloittaa paikassa, missä ei vielä ollut muita lähetysjärjestöjä, ja näin suomalaisille ehdotettiin Hunanin maakunnan luoteisosaa.

Lähetysmuseon silkkityöt ovat 1800–1900-lukujen vaihteesta ja 1900-luvun alkupuoliskolta. Ne ovat peräisin Hunanin maakunnan luoteisosasta, silloiselta Lähetysseuran työalueelta. Maakunta on tunnettu silkkikirjailuperinteestään, jossa yhdistyvät erinomainen tekniikka ja oma paikallinen tyyli.

Useat näyttelyn tekstiilit on kirjailtu kudotulle silkkisatiinille tai silkkidamastikankaalle. Silkistä tehtiin mitä moninaisimpia esineitä: viuhka-, saksi- tai silmälasikoteloita, raha- ja tupakkakukkaroita, seinäkoristeita ja virkamerkkejä, kauluksia ja korvalappuja. Jopa luutun kieliin käytettiin silkkiä. Silkkikankaita käytettiin myös maalausten ja kalligrafioiden pohjana.