In English | Tekstin koko A- A+

Ikuisesti sinun -- hääperinnettä 1800-luvulta tähän päivään Ikuisesti sinun -- hääperinnettä 1800-luvulta tähän päivään

Ikuisesti Sinun - hääperinnettä 1800-luvulta tähän päivään -näyttelyssä on runsaasti häihin liittyvää aineistoa kapioista ja kihlakoruista hääpukuihin ja häälahjoihin.
 
Onko sinulla erityisiä kokemuksia tai muistoja häistä, häälahjoista, häämatkoista ja suvun hääperinteestä? Kerro meille muistosi. Hääperinne talteen!

Pohjois-Pohjanmaan museossa on 4.6.–15.8.2004 välisellä ajalla esillä hääperinnettä esittelevä näyttely. Näyttelyssä on runsaasti häihin liittyvää aineistoa kapioista ja kihlakoruista hääpukuihin ja häälahjoihin. Osa näyttelyesineistä on lainattu yksityisiltä henkilöiltä. Hääpukunsa asusteineen on lainannut muun muassa kansanedustaja Suvi Lindén. Vanhimmat esillä olevat esineet ja puvut ovat 1800-luvun lopulta. Tämän vuoden muotia edustaa Morsius- ja juhlapukuliike Glamourin lainaama kirjontakoristeinen morsiuspuku.

Avioliitto on perinteisesti ollut kahden suvun välinen sitova sopimus, "naimakauppa". Häät ovat avioliittosopimuksen vahvistamistilaisuus ja avioliiton julkistamistilaisuus. Ruotsi-Suomessa vihkiminen tuli pakolliseksi vuoden 1743 naimiskaaressa.

Häiden valmisteluihin ja vihkiäisiin liittyy lukuisa määrä traditioita ja uskomuksia, joita noudatetaan vuosikymmenestä toiseen. Meillekin on toisen maailmansodan jälkeen levinnyt - alun perin englantilainen - käsitys, jonka mukaan morsiamen asussa tuli olla "jotain uutta, jotain lainattua ja jotain sinistä". Alkuperäiseen uskomukseen kuulunut "ja hopearaha kengässä", on meillä aikojen saatossa unohtunut.

"Kauniina morsian astui hääsaliin, punastelevana, kukilla koristeltuna hentona kukkasena, kädessään sulhasen lahjoittama valkoinen ruusu- tai liljakimppu."

(Samuli Paulaharju, Wanha Raahe)


Morsian pukuineen on häiden katseenvangitsija. Ei ole samantekevää, miten nainen pukeutuu elämänsä tärkeimpänä päivänä. Ennen kuin valkoinen väri yleistyi hääpuvussa, käytettiin hääasuna parasta mitä kaapista löytyi. Säätyläisnaisten kohdalla se oli usein musta puku, jota tiedetään käytetyn jo 1600–1700-luvuilla. Journal Des Dames -lehti esitteli valkoisen hääpuvun vuonna 1813. Suomessa valkoiset vihkipuvut yleistyivät kuitenkin vasta 1900-luvun vaihteessa. Kirkollisena värinä valkoinen symboloi iloa; väri kuvasti myös morsiamen siveellisyyttä. 1920-luvulle tultaessa valkoinen väri morsiuspuvuissa oli syrjäyttänyt mustan.

Morsiuspuku on noudattanut tyyliltään kunkin aikakauden muotivirtauksia. Kansallispuku on kautta aikojen hyväksytty vihkipuvuksi. Sota-aikana saatettiin käyttää Lotta-pukua, mikäli muuta ei ollut saatavilla. Puvun valintaan on myös vaikuttanut häiden ajankohta sekä se, onko kyseessä ollut kirkko-, koti-, vai siviilivihkijäiset. Myös filmitähtien ja kuninkaallisten morsiuspuvut ovat vaikuttaneet hääpukumuotiin. Muodollisuuksista piittaamattomalla 1970-luvulla saatettiin maistraattiin astella arkisesti farkuissa.