In English | Tekstin koko A- A+


"Karkkia ja purkkaa"

Imelä ku kompiainen - Merijalin perustamisesta 100 vuotta Imelä ku kompiainen - Merijalin perustamisesta 100 vuotta

Imelä ku kompiainen – Merijalin perustamisesta 100 vuotta

Pienoisnäyttely 21.10.2015–10.1.2016 Pohjois-Pohjanmaan museossa


Merijalin työntekijöitä 1980-luvulla. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo

Viime vuosisadalla Tuiran kaupunginosassa, Oulussa sijaitsi Merijalin tehdas, joka valmisti makeisia, elintarvikkeita, kodinhoito-, hygienia- ja kosmeettisia tuotteita. Jos tehdas olisi edelleen toiminnassa, sen perustamisesta olisi tullut tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tehtaan ja yrityksen värikkääseen historiaan liittyy sekä ylä- että alamäkiä, useita satoja tuotteita, rohkeita omistajia ja ahkeria työntekijöitä. Lähes 80 vuoden ajan Merijal tuotti mielihyvää kuluttajille, ja monen menestystuotteen valmistaminen jatkuu edelleen.

Pohjois-Pohjanmaan museon pienoisnäyttelyssä pääsee tutustumaan Merijalin taipaleeseen. Näyttely valottaa muun muassa Merijalin liköörienvalmistusta ja tehtaan yksinoikeuksia huippusuosittuihin kosmetiikka- ja kodinhoitotuotteisiin. Tämän lisäksi näyttely tuo esille Merijalin kuuluisia pastilleja, henkilöitä tehtaan ja tuotteiden takana sekä paljon muuta tehtaan mielenkiintoisesta historiasta. Viimeistään näyttelyn nuuhkuttelupiste palauttaa museovierailijan aikaan, jolloin Merikosken partaalla tuoksuivat huumaavat tuoksut ja taskussa kuumotti karkkiraha.

Museon kokoelmissa on runsaasti Merijalin makeispakkauksia, tuotteiden mainospainolaattoja, tuotekansioita sekä pienesineitä. Merijalin historiaan liittyviä valokuvia museolle on myös kertynyt entisiltä Merijalin työntekijöiltä.

 

Lisätietoja:

Kokoelma-amanuenssi Jonna-Maria Mölläri, jonna.mollari(at)ouka.fi puh.044 703 7185 


Merijalin työntekijöitä muokkaamassa karamellimassoja vesijäähdytteisellä rautapöydällä. Kuva: Uuno Laukan kokoelma / Pohjois-Pohjanmaan museo


K
likkaamalla saat julisteen tulostuskelpoisena