In English | Tekstin koko A- A+

Joulukalenteri -special Joulukalenteri -special

Joulukalenterit valtaavat Pohjois-Pohjanmaan museon infotilan 19.11.2008 alkaen. Esillä on vanha tuttu KOPin talon pienoismalli, joka toimii myös joulukalenterina. Esillä on niin ikään jättijoulukalenteri, jonka jokaisesta luukusta paljastuu joulun perinnetietoutta. Oululaisen Tuula Haanpään kokoelma esittelee joulukalentereita 1960-luvulta saakka. Esillä on yhteensä liki 70 kalenteria eri vuosikymmeniltä.


Kalenterit Tuula Haanpään kokoelmista.
(klikkaamalla suuremmaksi)


1970-luvun kalenterit omistaa Päivi Hilli-Kujala.
(klikkaamalla suuremmaksi)


Joulukalentereista on avattu luukut 6, 12 ja 24. Voitte vertailla kalentereiden kuva-aiheita keskenään.
Suomalaisvalmisteisissa kalentereissa itsenäisyyspäivän kuvana on usein Suomen lippu. Mikä mahtaakaan olla yleisin aihe jouluaaton kuvana?
 

Museon infossa on esillä jättimäinen joulukalenteri, jonka luukkuihin voi kurkistella jo ennakkoon! Joulukalenteri sisältää sekä esineitä että niihin liittyviä tekstejä.


Reea ja Silja tutkimassa kalenterin sisältöä.


Tiedetään, että jo 1800-luvulla Saksan luterilaisilla oli tapana laskea päiviä jouluaattoon. Laskeminen alkoi usein joulukuun ensimmäisenä; tuolloin ovenpieleen vedettiin liidulla pieni merkki. Merkintää jatkettiin aina jouluaattoon saakka. Joissakin perheissä sytytettiin päivittäin kynttilä tai ripustettiin uskonnollisia kuvia seinälle.

Ensimmäiset painetut adventtikalenterit valmistuivat 1900-luvun alussa Saksassa, Gerhard Langin kirjapainossa. Sota-aikoina kalentereiden valmistaminen väheni paperipulan vuoksi. Partiojärjestöt toivat joulukalentereita Ruotsiin 1930-luvun alussa. Suomalainen partiojohtaja Tessi Fazer kertoi Ruotsissa näkemästään adventtikalenteristaSuomalaisen Partiotyttöliiton hallitukselle vuonna 1947.Hän pyysi ystävätärtään Ulla von Vendtiä suunnittelemaan Suomen ensimmäisen adventtikalenterin. Kuva-aiheena oli piparkakkutalo, jonka ikkunoita avattiin päätyen Betlehemin seimeen. Kalenteri ei käynyt kaupaksi; sen ideaa ei ymmärretty. Kokeilua kuitenkin jatkettiin ja vuonna 1949 kalenteri oli jo varsin suosittu. Pian muutkin yhdistykset rahoittivat toimintaansa kalenterimyynnillä.

Jo 1940-luvulla Stuttgartissa yhä toimiva Richard Sellmer -painotalo erikoistui dioraama-kalentereihin, jotka kuvasivat jouluisia kylänäkymiä. Suklaakalenterin tiedetään ilmestyneen markkinoille ensimmäisen kerran vuonna 1958.
 


Linkkivinkki:

Richard Sellmer's online museum
Advent Calenders in the traditional styleKansallisosake-Pankin talon pienoismalli

Pohjois-Pohjanmaan museo on valmistanut KOPin talosta pienoismallin. Talon 24 huonetta on sisustettu 1900-luvun alun tyyliin. Huoneet ovat täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Nukkekodin alakertaan on sisustettu esimerkiksi pankkisali, kangaskauppa ja kahvila. Toisessa kerroksessa sijaitsevat muun muassa isännän, emännän ja lasten huoneet. Taloon on asettunut kutsumattomia vieraita; pikkuruiset hiiret kurkistelevat sieltä täältä esineiden lomasta. Kuinka monta hiirtä sinä löydät?

Päiväkodit ja alakoulut ovat tervetulleita tutustumaan viehättävään nukkekotiin. Ruuhkien välttämiseksi pyydämme teitä ystävällisesti varaamaan aikanne vierailua varten.

Tiedustelut ja varaukset: 
Päivi Lämsä, puh. 558 47150