In English | Tekstin koko A- A+

Katso pikku vetureita raiteillaan -- pienoisrautateitä Pohjois-Suomen rautatieharrastajien kokoelmista Katso pikku vetureita raiteillaan -- pienoisrautateitä Pohjois-Suomen rautatieharrastajien kokoelmista


Osa dioraamasta, joka esittää itävaltalaista tasoristeystä. Yksityisomistuksessa.


Pohjois-Pohjanmaan museossa avautuu 30.4.2010 näyttely Katso pikku vetureita raiteillaan – pienoisrautateitä Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien kokoelmista. Näyttelyssä nähdään, miten junilla leikkiminen on muuttunut vakavasti otettavaksi harrastukseksi. Ajallisesti näyttely esittelee pienoisrautateiden kehittymisen 1940-luvulta nykypäivään. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Suomen Rautatieharrastajien (PoRhan) kanssa. Yhdistys täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Näyttelyn näyttävimmän osan muodostaa laaja yksittäisistä moduuleista rakennettu ratakokonaisuus. Moduulit ovat pienehköjä pienoisrautatien osia, joista voidaan koota jopa kymmeniä metrejä pitkä, liikennöitävä rata. Lisäksi nähtävillä on valmiita ratapöytiä kiskoineen ja maisemineen. Mahdollisuuksien mukaan osa junista myös liikkuu näyttelyradalla.

Näyttelyssä on esillä on muun muassa suomalaisia rakennussarjoja 1940-luvulta nykypäivään, peruspakkauksia 1960-luvulta lähtien ja erilaisia ohjauslaitteita eri vuosikymmeniltä. Vetureiden ja vaunujen pienoismallien lisäksi esillä on asemarakennuksia, taloja, autoja ja ihmisfiguureja sekä maisemanrakennukseen liittyvää materiaalia. Esillä on myös kuvia ja multimedia-aineistoa sekä pienoisrautateistä kertovia lehtiä ja kirjoja 1940-luvulta alkaen.

Näyttelyn erikoisuutena ovat
Suomen Rautatiemuseosta lainaksi saadut museomallit. Suomalaisen rautatien kehittymistä kuvaavat kokonaisten junarunkojen mallit rautatien alkuajoista nykypäivään. Esillä on myös Pohjois-Suomessa hyvin harvoin nähty suurikokoinen, 1:10-mittakaavaan rakennettu höyryveturin pienoismalli.

  • Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry:n tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää rautatie- ja pienoisrautatieharrastusta sekä vaalia ja säilyttää rautatiehistoriallista esineistöä, perinnettä ja kulttuuria.
  • Jäseniä on yli 200. Jäsenistöön kuuluu rautatiealan ammattilaisia, harrastajia sekä yhdistyksen toiminta-ajatuksesta kiinnostuneita henkilöitä eri ikä- ja ammattiryhmistä.
  • PoRhan toimintaan kuuluu museokaluston kunnostaminen ja sillä liikennöiminen, pienoisrautatietoiminta sekä rautatiehistoriallisen aineiston kerääminen ja säilyttäminen.
  • PoRhan toiminnasta kerrotaan tarkemmin yhdistyksen www-sivuilla www.porha.fi

 

Näyttelyn yhteydessä on lapsille puuhapaikka,
Jossa voi rakentaa puista junarataa, tehdä ristikoita, värittää kuvia sekä pelata bingoa.

 

Lauantaina 8.5. PERHEPÄIVÄ museossa

Nukketeatteri Sytkyt eli Juha Laukkanen
esiintyy Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa
klo 12 ja 14.

Näytelmän nimi on
ILMARI JA  KELTAINEN LOHIKÄÄRME.

Näytelmän kesto on 20 min. Ikäsuositus 3 vuotta -->


Kuva: Sytkyt

Liikkuvia pienoisjunia eli
Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ovat paikalla ajamassa junilla. Mahdollisuuksien mukaan yleisö saa osallistua.

Lapsille askartelua, mehua ja keksejä.

Tervetuloa!

 


Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry


Linkit:
Suomen Rautatiemuseo