In English | Tekstin koko A- A+

Kaupunki Pohjolan äärillä -- Oulu 400 vuotta Kaupunki Pohjolan äärillä -- Oulu 400 vuotta

Pohjois-Pohjanmaan museossa on 17.6.–4.9.2005 välisellä ajalla esillä näyttely Kaupunki Pohjolan äärillä - Oulu 400 vuotta. Nimensä mukaisesti näyttely pureutuu kaupungin olemassaolon kaikkiin vuosisatoihin.
 
Miltä Oulu on eri vuosisatoina näyttänyt? Kysymykseen etsitään vastausta seuraavien aihepiirien avulla: elinkeinot, kaupungin asemakaava, hallitsijavierailut, ulkomaalaisia Oulussa: ystäviä ja vihollisia, oululaisia opintiellä, kirjallista tuotantoa, iloa ja surua perheessä sekä rangaistus. Kesänäyttely esittelee Oulun kaupunkihistoriaa ja siihen vaikuttaneita henkilöitä. Esillä on esineitä, kuvia, tarinoita ja tapahtumia kaupungin neljän vuosisadan varrelta. Elinkeinojen ja kaupunkikuvan kehittymisen ohella näyttely kertoo kaupungin historiaan jääneistä henkilöistä. Merkkejä aikakirjoihin ovat jättäneet niin "avojalakaset" oululaiset kuin "tullista tulleetkin", niin merkkihenkilöt kuin rahvaan edustajat.

Esillä on mittava määrä museossa ennen näkemätöntä esineistöä: harvinaisuuksia, joita museovieraiden vain harvoin on mahdollista nähdä. Tällaisia ovat esimerkiksi Tuomiokirkon kaivauksissa löytyneet esineet, joka valaisevat 1600–1700-luvun hautaustapoja. Näyttelyssä olevaa Amerikan matka-arkkua on käyttänyt muun muassa jääkärien sairaanhoitajana toiminut Saara Rampanen, joka matkasi 1920-30–luvuilla Suomen ja Yhdysvaltojen välillä. Esillä olevaan ikkunalasiin on punavanki on raaputtanut viestinsä vuonna 1918 Oulun Lyseolla. Kirjailija Tatu Vaaskivelle kuulunut tuoli on puolestaan peräisin suvun Hietasaaressa sijainneesta huvilasta. Uusimmista esineistä mainittakoon kuulakärkikynä, jolla kuningatar Silvia kirjoitti nimensä museon vieraskirjaan vieraillessaan Oulussa. Näyttelyesineiden kautta voi tarkastella vaikkapa vaatteiden silittämisen kehittymistä vuosisatojen varrella. Miten silittäminen on muuttunut siirryttäessä kaulauslaudasta ryykiraudan kautta höyrysilitysrautaan? Entä millaiselta on näyttänyt esimerkiksi raha, ase, valaisin tai matkalaukku niinä neljänä vuosisatana kun kaupunkimme on ollut olemassa? Esineet ja tarinat kietoutuvat mielenkiintoiseksi menneisyyden kudelmaksi Pohjois-Pohjanmaan museossa 17.6.2005 alkaen.


Ystäviä ja vihollisia, "tullista tulleita" ja "avojalakasia"

Kaupungissa ovat vuosisatojen varrella vierailleet niin hallitsijat, merkkihenkilöt kuin matkailijatkin. Esimerkiksi kreivi Pietari Brahen kuvaus vuodelta 1639 esittelee kaupungin seuraavasti: 

Niin tulimme Ouluun, Pohjolan tervakaupunkiin. Yöt olivat lyhyet ja valjut, päivät melkein kiduttavan pitkät. Muistan, miten koivujen valkeat rungot korostuivat ketojen ja lehvistön vihreää vastaan.

Italian Mantovasta kotoisin ollut tutkimusmatkailija Giuseppe Acerbi seuralaisineen saapui kaupunkiimme huhtikuussa vuonna 1799:

Oulussa viettämämme aika tulee aina säilymään mielessämme miellyttävänä muistona. Syrjässä maailmasta, kaukana sen veltostuttavasta elostelusta, muodollisten vieraskäyntien ulottumattomissa, käytimme aikaamme opintoihin, metsästykseen ja musiikkiin.


Giuseppe Acerbi

Merkintöjä aikakirjoihin voi jättää paitsi maineteoilla myös yleisiä käyttäytymisnormeja rikkomalla. Kaupungissa nähtiin noitaoikeudenkäynti vuonna 1678, kun vaimo Klaara Juhontytärtä syytettiin noituudesta. Klaara tunnettiin kaupungissa taikojentekijänä mutta niin tunnettiin joukko muitakin naisia. Tapausta haluttiin kuitenkin käyttää varoittavana esimerkkinä ja Klaara tuomittiin kuolemaan. Tuomio jäi täyttämättä.

Vaivaishoitolainen Maria Koskelan (s.1866) elämä on puolestaan esimerkki vähävaraisen naisen elämästä ja sen kulusta. Se on myös esimerkki siitä, miten köyhäinhoito oli järjestetty maassamme pitkään.  Kotiin annetut raha- ja ruoka-avustukset olivat yleisimmät avun muodot. Lasten "huutolaisiksi" antaminen sekä vaivaistaloon joutuminen edustivat vaivaishoidon epäinhimillisintä puolta. Maria Koskela joutui elämänsä aikana kokemaan kaikki nämä.

Nämä ja monta muuta tarinaa kietoutuvat mielenkiintoiseksi menneisyyden kudelmaksi.