In English | Tekstin koko A- A+

Kirkko Kirkko

Turkansaaren markkinapaikalle rakennettiin rukoushuone vuonna 1694. Oven päälle asetettuun seinähirteen on kaiverrettu vuosiluvun lisäksi kirkon valmistumispäivä 21.6.

Saaren menetettyä merkityksensä kauppa- ja kalastuspaikkana, jäi kirkko vaille käyttöä. Kirkko purettiin vuonna 1814 ja se myytiin lohenkalastajille Oulun Raatinsaareen patopuiden säilytyspaikaksi.
Vuonna 1922 tohtori Östen Elfving löysi kauan kadoksissa olleen kirkon ja siirrätti sen takaisin Turkansaareen. Turkansaaren vanha rukoushuone vihittiin kirkoksi 9.8.1925.

Arkkitehtuuriltaan Turkansaaren kirkko on sekoitus kalastajakirkkoa ja pohjalaista pitkäkirkkoa. Rakennustaiteellisesti kirkko on sekä interiööriltään että ulkoarkkitehtuuriltaan lähempänä kalastajakappelien muotokieltä kuin perinteistä pohjalaista pitkäkirkkoa (tukipilarikirkkoa). Kesäsunnuntaisin Turkansaaren kirkossa järjestetään jumalanpalvelus.


Osa kirkon kuoripylväiköstä on peräisin Enontekiön kirkosta.
Ne saatiin Turkansaaren kirkkoon kirjailija Samuli Paulaharjun toimesta.


Turkansaaren kirkkotekstiilit on suunnitellut Marjatta Hyyrynen.

Turkansaaren kirkko on myös suosittu vihkikirkko. Pieneen ja tunnelmalliseen kirkkoon sopii 120 henkeä. Lisätiedot ja varaukset arkisin klo 9-15 numerosta 044 7037 190.

Kirkon käytöstä perimme 150 euron varausmaksun.


Krusifiksin on valmistanut kirkkoherra Elias Kytömäki vuonna 1994
Enontekiön kirkon vanhan krusifiksin mukaan.


Kirkon katolla olevan ristin ja seitsenhaaraisen kynttelikön on suunnitellut ja toteuttanut seppä Eetu Tauriainen.