In English | Tekstin koko A- A+

Kivikauden talo Kivikauden talo

Pohjois-Pohjanmaan museossa avataan 3.4.2004 yleisölle näyttely Kivikauden talo. Se esittelee viime vuosikymmenien ja etenkin 1990-luvun uusimpia tutkimustuloksia kivikautisista asumismuodoista. Näyttelyn on tuottanut Suomen kansallismuseo.

Näyttelyssä kerrotaan kivikautisten asumusten tutkimushistoriasta ja osittain maahan kaivettujen rakennusten esiintymisestä Suomessa ja naapurimaissa. Varsinainen asuinpaikkojen ja asumusten esittely jakaantuu kahteen osaan, joiden aiheina ovat rannikon hylkeenpyytäjien kylät sekä sisämaan metsästäjien ja kalastajien yksittäistalot.

Paitsi asumuksia, on näyttelyssä eri yhteyksissä pyritty valottamaan myös muinaismaisemaa, elinkeinorakennetta ja uskomuksia. Näyttelyn keskeistä antia ovat viime vuosina huomattavasti tarkentuneiden arkeologisten menetelmien ansiosta saadut ainutlaatuiset uudet tutkimustulokset muun muassa kivikauden hirsirakennustekniikasta.

Kivikautisten asumismuotojen elävöittämiseksi näyttelyä varten on tehty kaksi pienoismallia, jotka perustuvat Yli-Iissä ja Saarijärvellä tehtyjen tutkimusten tuloksiin. Tutkimusten vaiheita kohteen löytymisestä ennallistamiseen asti valotetaan Saarijärven kahta täysin erityyppistä asumusta esittelevässä multimediaohjelmassa.

Näyttely on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Näyttely Kivikauden talo on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 3.4.–9.5.2004