In English | Tekstin koko A- A+

Kuono kohti kameraa -- lemmikkieläin visiittikorttikuvissa Kuono kohti kameraa -- lemmikkieläin visiittikorttikuvissa

Näyttely Kuono kohti kameraa – lemmikkieläin visiittikorttikuvissa esittelee Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmien visiittikortti-valokuvia, joihin eläin on päässyt mukaan kuvaan tai on peräti pääosassa siinä. Useimmissa tapauksissa kuviin on päässyt  koira. Valokuvaaja Ina Liljeqvist on kuvannut itsensä kissan -  varmaankin oman kissansa - kanssa. Myös lintuja on otettu kuvaan mukaan. Osa kuvista on otettu oululaisissa kuvaamoissa, osa on peräisin muista kaupungeista. Kuvat kertovat omalla tavallaan siitä, millä ystävyydellä ja arvonannolla ihminen on suhtautunut lemmikkiinsä.


Klikkaamalla saat näyttelyjulisteen suurempana.


Visiittikorttien, carte-de-visite, valmistuksen aloitti ranskalainen valokuvaaja André Adolphe Eugène Disdéri (1819–1889) vuoden 1854 lopulla. Disdéri ja visiittikortit tulivat kuuluisiksi, kun keisari Napoleon III kuvautti itsensä Disdérin ateljeessa vuonna 1859.

Napoleon III Disdérin kuvaamana vuonna 1859. Wikipedia  Disdérin omakuva noin vuonna 1860. Wikipedia


Disdéri patentoi menetelmän, jossa lasilevylle otettiin kahdeksan peräkkäistä negatiivikuvaa yhden sijasta. Tämän vähensi tuotantokustannuksia. Vedostuksen jälkeen kuvat leikattiin erilleen ja liimattiin tukevalle pahville, jonka vakiokoko oli noin 100 x 62 mm. Pahviin oli yleensä painettu valokuvaamon nimi.

Suomeen uutuus tuli jo vuonna 1860 aiheuttaen villityksen, joka hiipui vasta 1920-luvun lopulla uuden kameratekniikan myötä. (Kodak Brownie) Visiittikorteista tehtiin siis useita kopioita vaihdettavaksi tuttavien kesken. Talon eteisessä saattoi olla erityinen malja, johon vierailija sai jättää visiittikorttinsa. Kuvakortteja säilytettiin arvokkaissa albumeissa, joita pidettiin esillä vieraiden selailtavana.

Visiittikorttikuvia seurasivat 1870-luvulla kabinettikuvat (cabinet photograph, cabinet portrait). Niiden käyttö oli samantapaista kuin visiittikorttien. Kabinettikuvat olivat kuitenkin visiittikortteja suurempia (noin 105 x 165 mm), joten niissä suosittiin ryhmäkuvia ja kokovartalo-henkilökuvia.

Tiedotuskuvat
Kuvia voi käyttää näyttelystä tiedotettaessa.
Käytettäessä mainittava: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat.

  Erik Wichmann perheineen
 

Kuvassa keskellä Evl Otto Lennart Pohjanheimo
 

Ina Liljeqvist ja kissa