In English | Tekstin koko A- A+

Kuuden kulman kaupunki – pilkahduksia yhdistyneestä Oulusta Kuuden kulman kaupunki – pilkahduksia yhdistyneestä Oulusta

Näyttely koostuu kuudesta vapaasti seisovasta roll-up -telineestä ja yhdestä ripustettavasta tekstibanderollista.


Kuka rakensi tähtitornin? Entä missä kulki Limingan ja Iin raja? Oulun keskustaajamatkin olivat vähän toisin kuin nyt 4000–6000 vuotta sitten.

Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalon ja Yli-Iin kunnat muodostivat vuoden 2013 alusta uuden Oulun. Ylikiimingin ja Oulun liitos tapahtui jo vuonna 2009. Kuuden kulman kaupunki – näyttelyssä alueen historiaa esitellään henkilöiden, teosten ja rakennusten avulla.

Pilkahduksina nähdään tältä alueelta kotoisin olevia tai täällä toimineita henkilöitä aina 1600-luvulta 1900-luvulle. Esiteltyjen rakennusten ajallinen kaari ulottuu kivikaudelta 1980-luvulle. Yhteistä henkilöille ja rakennuksille samoin kuin niiden edustamille teemoille on se, että ne osoittavat alueen elämänmenon ja historiallisen kehityksen linkittyvän toisiinsa monin tavoin.

Kävijä voi löytää historiasta yllättäviä kytköksiä paikkakuntien välillä. Joskus asioiden ja ilmiöiden pysyvyys hämmästyttää, toisaalta niiden jatkuva kehittyminen ja muutos hengästyttävät. Pyyntikulttuurin perinteet ulottuvat nykypäivään ja vanhoja energiamuotoja hyödynnetään nyt uusin välinein. Asutuksen painopisteet ja suunnat muuttuvat, pitäjien ja kuntien rajat vaihtuvat.

Näyttely on osa uuden Oulun juhlavuoden tapahtumia.


Kuvat suurenevat klikkaamalla

 

Arkeologisissa kaivauksissa saatujen havaintojen perusteella tehtyihin asumusten ennallistuksiin voi tutustua Yli-Iissä, Kierikkikeskuksessa. Maan yläpuolisten rakenteiden alkuperäisestä muodosta materiaalista ei ole varmuutta.

 

J. W. Murmanin eläinkirjan kuvitusta vuodelta 1866. Kirja on Oulun yliopiston kokoelmissa.

 

Haukiputaan kirkko 1890-luvulla. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat