In English | Tekstin koko A- A+

Likainen menneisyytemme 28.9.2012 - 6.1.2013 Likainen menneisyytemme 28.9.2012 - 6.1.2013

Likainen menneisyytemme -näyttely pureutuu lian ja puhtauden kulttuurihistoriaan. Satakunnan Museon tuotantoa oleva näyttely esittele yleistä hygieniakäsitystä sekä sen puuttumisen ja muuttumisen vaikutusta ihmisen elämään. Esinekokonaisuuksista löytyy mitä erilaisimpia hygieniatarvikkeita, kuten täikampa, manikyyrisetti, korvalusikka ja saippua-astia. Näyttelyssä voi kokeilla lakanoiden mankelointia kaulauslaudalla, pelata hauskaa muistipeliä tai koota mattopyykki-aiheista palapeliä. Näyttelyn esineistö on pääosin Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.

Saippuan keksiminen ja pesuaineiden kehitys on ollut tärkeää hygienian hoidossa. Näyttelyssä käsitellään sekä lian peittämistä että peseytymistä. Näistä kumpikin korostuu ihmisen henkilökohtaisen hygienian hoidossa. Lisäksi perehdytään kodin ja asuinympäristön hygieniaan, kuten pyykinpesuun, siivoukseen, wc-kulttuuriin ja jätehuoltoon.

Likainen menneisyytemme -näyttely paljastaa sen, kuinka lyhyen aikaa olemme huolehtineet hygieniasta ja yleisestä siisteydestä. Aikaisemmin siivousta ei ole edes pidetty kovin tärkeänä. Peseytymisen ajateltiin vievän aikaa tärkeämmältä, työntekoon käytettävältä ajalta. Kaupungeissa jätteet heitettiin kadulle tai haudattiin kuoppiin. Myös vesistöihin on laskettu jätteitä ajatellen "poissa silmistä, poissa mielestä".

Käsitys henkilökohtaisen hygienian tärkeydestä koki ensimmäisenä muutoksia. Vasta myöhemmin ymmärrettiin, että siisteys ja puhtaus piti ulottaa myös asuin- ja elinympäristöön. Näyttely kuvaa tätä melko lyhyessä ajassa tapahtunutta muutosta, jonka ensimmäiset merkit alkoivat näkyä 1800-luvun lopulla ja joka 1900-luvun alkupuoliskolla oli vahvimmillaan. Tämä näkyi esimerkiksi saippua- ja pyykinpesuainemainosten lisääntymisenä lehdissä.
 
Näyttelyssä voi tutustua moniin hauskoihin, aikakautta hyvin kuvaaviin mainoksiin. Moni muistaa vielä tutun mainoslauseen Aina on tilaa vielä yhdelle, joka käyttää Rexonaa. Sananparsissa on runsaasti likaan ja puhtauteen liittyvää kansanviisautta. Erilaiset sananparret, kuten Ei missään tu niin nälkä kuin pyykillä! tai Santa on köyhän saippoo, muodostavat näyttelyn otsikoinnin.

Näyttelyyn on tehty lisäyksiä, jotka käsittelevät esimerkiksi Oulun kaupungin vesi- ja viemäröintihistoriaa sekä kylpyhuoneiden ja yleisten saunojen historiaa.

Näyttelyssä on kivaa tekemistä lapsille: sen yhteydessä voi tutkia mikroskoopilla kodin tuhohyönteisiä (Oulun yliopisto / Eläinmuseo), koota palapeliä, pelata muistipeliä ja osallistua rottajahtiin laskemalla näyttelytilaan piilotettujen hiirien ja rottien määriä.


Pyykkärit Hupisaarilla. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo