In English | Tekstin koko A- A+

Kouluille, opettajille ja ryhmille

Näyttely sopii yläkouluille ja sitä ylemmille asteille oppimateriaaliksi. Senioriväelle näyttely on aikamatka omaan nuoruuteen.

Näyttelyn esille tuomat aiheet: Suomi 1950-luvulla, elinkeinorakenteen muutos ja sen vaikutukset ihmisten elämään, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentaminen. 

Näyttelyyn voi tutustua sen keskeisistä aihepiireistä laaditun kysymyspatteriston avulla. Kysymyksiä voidaan pohtia ryhmissä, pareittain tai yksittäin.

Ohessa kahdeksan kysymystä, jotka ovat myös esillä näyttelyssä (ei siis välttämättä tarvitse tulostaa mukaan):

Maat, metsät, tehtaat - pohdintatehtävät

Maat, metsät, tehtaat Maat, metsät, tehtaat

Maat, metsät, tehtaat
Näyttely pitkästä 1950-luvusta
19.2.15.5.2016

Tuottajat: Suomen Maatalousmuseo Sarka, Lusto - Suomen Metsämuseo ja Työväenmuseo Werstas
  

Maat, metsät, tehtaat -näyttely esittelee sodanjälkeistä Suomea. Niin sanottu pitkä 1950-luku alkoi sodan päättymisestä vuonna 1945 ja jatkui 1960-luvun alkupuolelle saakka. Aikaa leimasivat jälleenrakennus, pula-aika, kova työnteko ja säädyllinen elämä. Maaseudulle raivattiin pientiloja, joet täyttyivät keväisin tukkilautoista ja tehtaita laajennettiin, jotta sotakorvaukset saatiin ajallaan maksettua.

Maat, metsät, tehtaat -näyttelyssä käsitellään suomalaisen yhteiskunnan muutosta arjen, kodin, perheen, koulunkäynnin ja työnteon näkökulmista. Näyttely haastaa mielikuvia vanhoista hyvistä ajoista aikakauden esineistön, valokuvien ja elokuvien välityksellä.

Näyttely koostuu seuraavista aihealueista: 
1. Talous ja metsä
2. Koneistuminen
3. Asuminen ja elintaso
4. Työ ja vapaa-aika
5. kansakunta koulutiellä
6. Säännöstelty kansantalous
7. Sukupuoliroolit ja käytöstavat

Maat, metsät, tehtaat -näyttely pohjautuu Suomen Akatemian rahoittaman Onnen maa? -hankkeen tutkimustuloksiin. Hankkeessa kulttuurintutkijat analysoivat sodanjälkeiseen aikaan liitettyä nostalgiaa, aikakauden todellisuutta sekä yhteiskunnan muuttumista.


Näyttelytekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
 

Näyttelyssä pääsee istuskelemaan 1950-luvun olohuoneeseen, leikkiautoon tai vaikka puuhuussiin. Näyttelyn runsas kuvitus johdattelee hienosti sisälle aikakauteen. Taustalla soi hiljaa aikakauden musiikki. Näyttelyssä on myös videomateriaalia.

  

 

Onnen Aika? -julkaisu
 
Näyttelyyn liittyvässä tietokirjassa historian ja kulttuurin tutkijat kirjoittavat esimerkiksi siitä, millaisena 1950-luvun lapset näkevät aikakauden tai miten rintamamiehet sopeutuivat siviiliin.
 
 
Atena Kustannuksen julkaiseman kirjan ovat toimittaneet tutkijat Kirsi-Maria Hytönen ja Keijo Rantanen
 


V
oit tulostaa julisteen käyttöösi tästä. Se suurenee napauttamalla.

Pohjois-Pohjanmaan museon verkkonäyttely 1950-luku - Nuorisokulttuurin nousun vuosikymmen. Näyttely on osa Opetushallituksen Suomi tietoyhteiskunnaksi-projektia.

Verkkonäyttelyssä on seuraavat osa-alueet: Jälleenrakennuksen ja taloudellisen nousun aika, Suomi urheilee ja muotoilee, Angloamerikkalaisen kulttuurin voittokulku ja Tiedotusvälineet nuorten tajunnassa.