In English | Tekstin koko A- A+

Marian ja Johanin jouluhetki vuonna 1939 Marian ja Johanin jouluhetki vuonna 1939

Pienoisnäyttely infotilassa 17.11.2009–10.1.2010
Näyttely jatkuu 17.1.1010 saakkaPohjois-Pohjanmaan museon infotilaan on rakennettu jouluinen olohuoneen nurkkaus, joka heijastelee aikaa 70 vuotta sitten, ensimmäisenä sotajouluna. Pienoisnäyttelyssä on esillä aikakauden tyylin mukaan katettu kahvipöytä ja muuta aikakauteen kuuluvaa esineistöä.

On lauantai, aaton aatto. Ulkona on pikku pakkanen.  Maria katselee hämärtyvää iltaa ikkunasta ja huokaa "Kovin on erilainen tämä joulu; venäläiset aloittivat marraskuun viimeisenä päivänä aamu seitsemältä vihollisuudet Terijoelle kohdistuvalla tykkitulella." Ja tänään hän oli lukenut sanomalehti Kalevasta, että "Sadottain vihollisen lentokoneita oli ollut torstainakin maamme yläpuolella". Onneksi Oulua ei ollut pommitettu, mutta sanomalehti Liitossa oli kehotettu, että "ilmahyökkäyksen sattuessa on suojautuminen välttämätöntä".

Joulu on tullut sodasta huolimatta. Aamulla puoli yhdeksältä Maria ja hänen miehensä Johan kuuntelivat suomalaisen aamuhartauden radiosta ja aamupäivällä radion orkesterin konsertti loi joulun tunnelmaa. Mikäs se oli hyvästä uudesta radiosta ohjelmia kuunnellessa. Tänään sieltä tulee vielä Kenttäpostin toivomia äänilevyjä, Puolustusvoimien ohjelmaa - voi kun joulun aika sujuisi rauhallisesti niin rintamalla kuin täälläkin - ja kello 20.25 Jouluna kaukana kodista -ohjelma, jossa reportterit Vuokko Arni, Valma Kivitie ja Pekka Tiilikainen seuraavat joulunviettoa yhdessä sotilaiden, merimiesten ja siirtoväen kanssa. Illalla täytyy kuunnella vielä Joululaulujen yhteislauluhetki, jota johtaa kapellimestari Heikki Aaltoila.

Maria on kattanut kahvipöydän uudella lasisella kalustolla. Riihimäen Lasitehdas on valmistanut ne tänä vuonna. Hienoilta näyttävät nuo kultakoristeet mustalla pinnalla. Kahvikupit ovat vähän vanhempia hankintoja, kotimaista Arabiaa 1920-1930-lukujen taitteesta. Hopeiset kahvilusikat he ovat saaneet häälahjaksi vuonna 1911. Ne ovat oululaisen kultaseppä J. H. Pekurin valmistamat. Kaunis kattaus on itse tehdyllä liinalla. Osuusliike Arinasta on ostettu vähän herkkuja: pähkinöitä ja rusinoita. Huomenna aattona herkutellaan sitten omatekoisilla joulutortuilla. Arinasta Maria oli hankkinut ostokorteilla kahvia ja sokeria jo hyvissä ajoin. Valion myymälästä oli puolestaan saanut hyvää kuohukermaa. Jos tarve vaatisi, niin myymälä olisi auki vielä jouluaattona kahdeksasta puoli kymmeneen.

Maria sytytti kaksihaaraisessa lasisessa kynttilänjalassa olevat kynttilät. Niin, tämäkin oli uusi hankinta Riihimäen lasitehtaan vuoden 1939 tuotannosta. Marialle ja Johanille ei ollut siunaantunut lapsia, joten oli hieman varaa ostaa kodin kaunistukseksi jotain uutta. Naapurin varakas nuoripari oli hankkinut hienot nykyaikaiset tehdasvalmisteiset teräsputkikalusteet. Joku kuuluisa suunnittelija oli ne suunnitellut. Mutta Marialle ja Johanille kelpasivat kotimaista valmistetta olevat koivupuiset kalusteet. Pyyhittävä pegamoidi -verhoilupinta oli niin helppoa pitää siistinäkin. Kalusteet oli valmistanut kuopiolainen Juho Konttinen Oy 1920-luvulla. Sitäkään liikettä ei enää ollut. Ja jos suunnittelijoista puhutaan, niin olihan heillä tuo Muuramen sivupöytä, jonka oli suunnitellut Vilho Laakso. Pöytä oli hankittu heidän omaan ensimmäiseen kotiinsa.

Johan oli mennyt levittelemään havuja portaitten eteen. Hän oli tuonut kuusen sisälle aamulla ja sitä vähän karsinut alaoksistaan. Kuusi oli nätti kun mikä. Kuusenjalan he olivat hankkineet heti avioliiton alkuvuosina. Niin somasti kuusessa olivat esillä hilenauhat, lasipallot ja nipistettävät kuusenkynttilänjalat. Lippunauhat he olivat päättäneet jättää kuusesta pois. Hammarin sähköstä oli hankittu uudet Osramin sähköiset kuusenkynttilät, mutta mahdollisten pommitusten vuoksi piti olla varovainen valojen suhteen. Hammarin sähköliike on toiminut jo 30 vuotta ja kyllähän sieltä on tullut ostettua monenlaista valaisinta. Tänä jouluna liikkeen ikkunassa ei koputellut merimies-asuinen mainosnukke, kuten oli tehnyt 1920-luvun lopulta lähtien aina itsenäisyyspäivästä jouluun. Pommitusten takia näyteikkunat on pidettävä pimeinä.

No sieltähän se Johan tuleekin sopivasti kahville. Maria aikoi ehdottaa Johanille eläviin kuviin menoa. Tapanina esitetään elokuvateatteri Hovissa "Serenaadi Sotatorvella" peräti viisi kertaa. Luvassa olisi huumoria, rakkautta ja sotilasilottelua Tauno Palon, Ansa Ikosen ja Siiri Angerkosken seurassa. Kyllä tästä vielä hyvä joulu tulee...


teksti: tutkija Eija Konttijärvi