In English | Tekstin koko A- A+

Marja Suna -- tämä päivä ja vuosikymmenet Marja Suna -- tämä päivä ja vuosikymmenet

Pohjois-Pohjanmaan museon vuoden 2008 kesänäyttely esittelee suomalaisen designin vaikuttajahahmon MARJA SUNAN tuotantoa. Marja Suna on tarttunut rohkeasti erilaisiin aiheisiin ja materiaaleihin. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu vaatteita, kenkiä, paperitaidetta, lasia ja koruja. Marja Suna Pohjois-Pohjanmaan museossa (vaihtuvien näyttelyjen tila sekä INFO) 7.6.-24.8.2008.

"Olen elänyt samaa tahtia suomalaisen muotiteollisuuden kanssa ja nähnyt paljon. Myös sen, että vaikeat vaiheet avaavat uusia näkökulmia elämään ja kanssaihmisiin."

-Marja Suna
 

TAITEILIJATAPAAMINEN
Pohjois-Pohjanmaan museossa

Taiteilija Marja Suna kertoo urastaan ja töistään
Pohjois-Pohjanmaan museossa
sunnuntaina 24.8.2008 klo 15.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy
ja sen järjestävät
Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry.
ja Pohjois-Pohjanmaan museo

Samalla on viimeinen tilaisuus nähdä
Marja Sunan töitä esittelevä näyttely.

Tervetuloa


Marja Sunan päätyönä on ollut teollinen vaatesuunnittelu, jonka parissa hän alkoi työskennellä jo 1950-luvun lopulla. Suna on suunnitellut tuotteita ja mallistoja lukuisille suomalaisvalmistajille, esimerkiksi Herralalle, Kestilälle, Roihun kenkätehtaalle, Piiroselle, Luhdalle, Turolle ja Turkistukulle. Hän oli myös luomassa Silon uutta linjaa 1970-luvulla. Erityisen tunnettu Suna on pitkäaikaisesta työstään Marimekolle, jossa hän työskenteli vuodesta 1979 vuoteen 2003 saakka.

Voidakseen uusiutua Marja Suna on vuosien varrella toteuttanut itseään työstämällä eri materiaaleja. Paperitaiteessa, koruissa ja lasiesineissä Marja Sunan suunnittelijan näkemys on löytänyt uuden ilmaisukanavan. Paperin Suna löysi 1990-luvulla. Sen jälkeen hänen paperista valmistamansa erilaiset teokset ovat olleet kysyttyjä näyttelyihin eri puolilla maailmaa.

Marja Suna on suunnitellut lasi- ja hopeakoruja, jotka leikittelevät valon taittumisella materiaalin pinnassa. Kalevala Korun tuotannossa olevien korujen lisäksi hän on tehnyt näyttäviä uniikkikoruja. Lasi on kiehtonut Marja Sunaa jo pitkään. 2000-luvulla hän kiinnostui suunnittelemaan lasiteoksia. Hän luonnehtii lasia näin: hiekkapuhallettu lasi symboloi lunta, kirkas lasi jäätä, punainen lasi merkitsee tulta ja vihreä lasi tuo mieleen kevään.

Marja Suna on saanut työstään myös virallisia tunnustuksia. Vuonna 1979 hänelle myönnettiin Valtion taideteollisuuspalkinto. Suna on toiminut luottamustehtävissä Teollisuustaiteen Liitto Ornamon hallituksissa ja hän myös Muotitaiteilijat MTO ry:n perustajajäsen. Vuonna 1998 Muotitaiteilijat MTO ry jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden Muotitaiteilija-palkinnon. Sen saaja oli Marja Suna.
 

Marja Sunan Marimekolle suunnittelema Gneissi vuodelta 1992. Kuva: Marja Sunan arkisto Marja Sunan Herralalle suunnittelema malli, 1960-luku. Kuva: Herrala Oy, Marja Sunan arkisto
 
Plisé, Marja Sunan suunnittelutyö Kalevala Korulle. "Avautuvat laskokset heilauttavat elämän voimaa kantajalleen". Kuva: Rauno Träskelin, Marja Sunan arkisto


Marja Suna, Vaateveistos 2004
Kuva: Marja Sunan arkisto


Lasihuulet lasivadilla.
Kuva: Marja Sunan arkisto


Akvarelli-sarjan uniikkimaljat, lasi 2006.
Kuva: Marja Sunan arkisto


Toimittaja Pirkko Vekkeli on kirjoittanut Marja Sunan elämää ja uraa käsittelevän kirjan Marja Suna Suomalainen muotoilija (Otava, 2006) ISBN-13: 978-951-20609-5, ISBN-10: 951-1-20609-5. Kirjaa on saatavana museokaupasta näyttelyn aikana.

LOPPUUNMYYTY