In English | Tekstin koko A- A+

Markus H. Korhosen nimikirjoituskokoelma Markus H. Korhosen nimikirjoituskokoelma


Markus H. Korhonen katselee Luciano Pavarottin tervehdystä.


Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa on 1.4.–2.5.2010 välisellä ajalla esillä historioitsija, FM Markus H. Korhosen nimikirjoituskokoelma. Korhonen on valinnut keräilykohteikseen, kuten historioitsijalle sopiikin, menneen ajan suuruudet. Kaikkiaan esillä on noin 50 nimikirjoitusta eri alojen edustajilta tervehdyskirjeineen tai ihailijakuvineen. Näyttelyssä on esillä myös videomateriaalia, jossa Markus H. Korhonen kertoo kokoelmastaan.

Markus H. Korhonen on kartuttanut kokoelmaansa harkitusti neljän vuosikymmenen aikana. Johtavana ajatuksena keräilyharrastuksessa ei ole ollut määrä, vaan laatu. Useimmat nimikirjoitukset Markus H. Korhonen on saanut kirjeitse vastauksena lähettämäänsä tervehdykseen. Esimerkiksi kokoelman ensimmäinen nimikirjoitus vuodelta 1976 on presidentti Urho Kekkosen kiitos, jonka Korhonen sai vastauksena onniteltuaan tasavallan päämiestä 20 vuotta kestäneen uran johdosta.

Nimikirjoituspyyntö tai tervehdyskirje on usein lähtenyt jo valtavirrasta syrjässä oleville menneen ajan suuruuksille. Tällaisia ovat esimerkiksi filmitähdet Sir Laurence Olivier, David Niven, Sir Alec Guinness, Shirley Temple tai Ella Eronen. Myös Euroopan vanhojen hallitsijasukujen edustajat ovat olleet Korhosen mielenkiinnon kohteina.

Haastavuutta harrastukseen on tuonut yritys saada nimikirjoitus mahdollisimman vaikeasti lähestyttäviltä henkilöiltä. Tällaisesta on esimerkkinä Chilen diktaattori Augusto Pinochet, joka Korhosen "kauhuksi" vastasikin pyyntöön ja lähetti "Don Markus H. Korhoselle" paitsi nimikirjoituksensa myös valokuvansa. Pinochetin ja Paraguayn diktaattori Alfredo Stroessnerin nimikirjoitusten tulevaisuuskin on selvillä. Korhonen aikoo testamentata ne Amnesty Internationalille, joka voi huutokaupata ne ja käyttää saatavat varat diktatuurin uhrien hyväksi. "Näin diktaattorit toimivat omaksi vahingokseen.", naurahtaa Korhonen.

On myös tapauksia, joissa nimikirjoituspyyntöön on tullut kieltävä vastaus. Tällaisia ovat esimerkiksi Persian Shaahi, Windsorin herttuatar sekä Tongasaarten kuningas Taufa'ahau Tupou IV.