In English | Tekstin koko A- A+

Matleena Vartiaisen lumoavat Barbiet Matleena Vartiaisen lumoavat Barbiet

Pohjois-Pohjanmaan museossa on 2.9. – 2.11.2014 välisellä ajalla esillä pienoisnäyttely Matleena Vartiaisen lumoavat Barbiet. Esillä on oululaisen Matleena Vartiaisen muokkaamia eli kustomoimia Barbie-nukkeja.  Osa nukeista on muuttunut hänen käsissään fantasiahahmoiksi, osa on siirtynyt menneeseen aikaan kuten 1920-luvun charleston-muodin mukaiseksi flapper-tytöksi.Charleston Girl. Kuva: Matleena Vartiainen
Kuvaa klikkaamalla saat sen suurempana


 

Nukkemaailma kuningatar Barbie eli Barbara Millicent Roberts täytti maaliskuussa 2014 jo 55 vuotta. Iästään huolimatta Barbie ei vanhene, muuttuu kylläkin. Vuosikymmenien aikana Barbiella on ollut yli sata erilaista uraa. Hän on esimerkiksi eläinlääkäri, sairaanhoitaja ja lentoemäntä. Jo vuonna 1965 Barbiesta tuli astronautti. Lisäksi hän on voittanut olympiakultaa uinnissa, ollut ehdolla Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispresidentiksi ja ihastuttanut niin pop-tähtenä kuin aerobic-ohjaajanakin. Barbie on maailman tunnetuin ja myydyin nukke ja sitä valmistaa Mattel Inc.

Barbie-nuken keksijä Ruth Handler huomasi, että vauvanuket eivät kiinnostaneet hänen tytärtään Barbaraa. Tytär leikki mieluiten aikuisia esittävillä paperinukeilla. Ruth Handler ja hänen miehensä Elliot ostivat oikeudet saksalaiseen Bild Lilli-nukkeen, jonka pohjalta alettiin valmistaa aikuisvartaloista muotinukkea.

Barbia on kritisoitu liiasta povekkuudesta ja laihuudesta. Tämän vuoksi vuonna 1998 markkinoille tuotiin uusi vartalo, jossa Barbien rintoja oli pienennetty sekä lantiota ja vyötäröä levennetty.

- Olen aina ollut sitä mieltä, että Barbien tulee heijastella naisissa tapahtuvia muutoksia, linjaa nuken "äiti", Mattelin perustaja Ruth Handler.


Muutoksesta on kysymys myös oululaisen Matleena Vartiaisen kustomoimissa eli muokkaamissa Barbeissa. Hänen harrastuksensa sai alkunsa tädin keräilybarbi-kokoelman ihailusta. "Tiesin, ettei minun olisi mahdollista hankkia itselleni sellaisia. Keräilybarbeista innostuneena aloin itse kustomoimaan Barbeja vuonna 1998. Välillä on pitempiä jaksoja, että harrastukseni on jäissä muttakun inspiraatio saa valtansa, luomistyötä ei voi lopettaa..."Matleena Vartiainen ja fantasiabarbiet. Kuvan
© Lotta Salonen
 

Vartiainen kertoo, että hän maalaa usein kasvot kokonaan uudelleen ja liimaa tai ompelee nukelle uudet hiukset. Barbien uudet vaatteet voivat syntyä ihan mistä tahansa; kierrätyskeskukset ja kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja. Vain mielikuvitus on rajana kustomoinnissa. Hän kertoo voivansa työstää Barbia päiväkausia, mutta joskus nukke voi saada uuden ulkomuodon jo parissa tunnissa.

"Barbie saa toimia "muusanani" siitäkin syystä, että sitä on helppo muokata.", kertoo Matleena Vartiainen harrastuksestaan. "Muihin kustomoijiin en ole tarkemmin tutustunut mutta tiedän, että muitakin harrastajia on ainakin Suomen rajojen ulkopuolella."Baroness. Kuva: Matleena VartiainenJulistetta klikkaamalla saat sen suurempana