In English | Tekstin koko A- A+

Merkillisiä kerääjiä -- Oulun Postimerkkikerho 80 vuotta Merkillisiä kerääjiä -- Oulun Postimerkkikerho 80 vuotta

Kerhon ikäpresidentti, toimitusjohtaja J. A. Kastemaa tutustuu OULEX-64 -näyttelyyn. Kuva: Oulun Postimerkkikerhon arkisto.


Löytämisen riemua, täydellisyyden tavoittelua ja esteettisiä arvoja. Lähes kaikki ovat keränneet jotain.  Oulun Postimerkkikerhon 80-vuotisjuhlanäyttely esittelee postimerkkien keräämisen ja tutkimisen lisäksi postikortteja sekä oululaisia tulitikkuetikettejä postimerkkikerhon jäsenten kokoelmista. Näyttely on esillä Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa 31.8.2010–9.1.2011.

Kerääminen on ihmiselle luontainen piirre. Me pyrimme etsimään yhden asian kaikki erilaiset vaihtoehdot. Postimerkkien kerääjä esimerkiksi pyrkii saamaan jokaisen postimerkkisarjan kaikki merkit. Ehkä luulit, että kerääjät haalivat vain harvinaisuuksia. Toki harvinaisuudet ovat haluttuja, mutta suurin osa kerääjistä ennemminkin halajaa kauniin ja ehjän kohteen perään.

Filatelia ei ole vain postimerkkien keräämistä. Filatelistin mielenkiinnon kohteena ovat monesti myös leimat ja postihistoria sekä postin kulku. Toisaalta filatelisti saattaa kerätä kohteita, jotka kuvaavat hänen toista harrastustaan, esimerkiksi rakkautta merenkulkuun tai perhosiin. Monet keräävät omasta kotiseudusta kertovia kortteja, kuoria ja leimoja. Kokoelman tekemisen myötä aiheen syvällinen tunteminen lisääntyy.

Postikorttien keräämisestä on tullut hyvin suosittua. Oulun postimerkkikerhon näyttelyssä on koko neljän kuukauden ajan esillä mittava vanhaa Oulua kuvaava korttikokoelma.

Postimerkkikerhon jäsenten lisäksi on näyttelyyn lainannut kokoelmiaan Pohjois-Suomen aluehallintovirasto. Kiitokset esinelainoista myös Postimuseolle.
 

Näyttelyyn liittyvät oheistapahtumat:

Näyttelyn teemoja päivitetään kuukausittain siten, että syyskuussa aiheena on filatelistin Oulu, lokakuussa postimerkin synty, marraskuussa Suomi ja joulukuussa joulu ja talvi.

31.8.2010

Pohjois-Pohjanmaan museon omakuvamerkit tulevat myyntiin. Merkin hinta on á 2,50 eli koko neljän merkin sarja maksaa 10 €.

MARRASKUU

Näyttelyn aiheena on Suomi. Esillä on muun muassa seuraavia aiheita: Suomen historia, suomalaiset sotilaat, kenttäposti, Suomen lippu, suomalainen rakennustaide, Suomen tasavallan presidentit, partioliike, urheilu ja liikunta, elokuvat sekä kullanhuuhdonta.

17.11.2010

Kaikille avoin postimerkkihuutokauppa Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa klo 17.30. Filateliaan liittyvä yleisöluento klo 18. Postimuseon kokoelmapäällikkö Pirjo Mattila esitelmöi aiheesta Postimerkkien säilytys. Yhteistyössä: Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry.

 

Iso-Britannian parlamentti hyväksyi joulukuussa vuonna 1839 yhtenäistaksan postimaksuihin. Tammikuussa 1840 tuo taksa määriteltiin yhdeksi pennyksi. Tuolloin hyväksyttiin myös laki ehiöiden ja postimerkkien valmistamiseksi. Näin postimaksu voitaisiin helposti periä lähettäjältä.

Merkkien myynti alkoi toukokuun ensimmäisenä päivänä mutta niitä sai alkaa käyttämään 6.5.1840. Maailman ensimmäinen postimerkki näki päivänvalon. Lempinimensä merkki sai mustasta väristään. Merkkiä käytettiin noin vuoden ajan, sillä mustaa leimaa oli vaikea havaita saman värisestä alustasta. Merkkiä ehdittiin kuitenkin painaa 68 808 000 kappaletta.

Lähde: Juha Valtonen, Penny Black yllätti - postimerkkiä ei suunniteltu arkikäyttöön. Keräily uutiset 4/2010.

 


Tiedotusvälineille:
Käytettäessä mainittava lähde. Klikkaamalla saat kuvan suurempana.


Piirretty Oulu-kortti vuodelta 1895. Juhani Kemin kokoelmat.


Oulun kaupunki täytti 350 vuotta vuonna 1955.

Linkit:

Oulun Postimerkkikerho ry:n kotisivut
Postimuseo