In English | Tekstin koko A- A+

Henkilökohtaista -- muistoja menneisyydestä Henkilökohtaista -- muistoja menneisyydestä

Pohjois-Pohjanmaan museossa 22.3.2003 avattava Henkilökohtaista – muistoja menneisyydestä on harvinaislaatuinen ja epätavallinen näyttely. Näytteillä olevat esineet eivät viehätä kauneudellaan eivätkä muodollaan vaan ainutkertaisuudellaan. Ne tuovat henkilökohtaisen lähelle vaikuttajia, joiden elämäntyö on jäänyt Suomen historiaan tai jotka ovat olleet osallisina kansakunnan dramaattisiin tapahtumiin. Näyttelyn esineistö on pääosin Suomen Kansallismuseon kokoelmista ja sitä on täydennetty Pohjois-Pohjanmaan museon esineillä.

Esillä on valtiollisen ja kulttuurihistorian merkkihenkilöiden esineitä ja muistoja valtiomiehistä taiteilijoihin, Gustaf Mauritz Armfeltistä Helvi Hämäläiseen. Kuhunkin näyttelyesineeseen kytkeytyy paitsi henkilöhistoriaa myös esineen tarina. Mitä Aleksanteri II teki Träskandan kartanossa? Kenen pyyheliinat on kudottu Hövelön pellavasta? Mihin joutui Kekkosen tuliterä krimihattu? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen Henkilökohtaista – muistoja menneisyydestä -näyttelystä.

Näytteillä on muun muassa Ulla Möllersvärdin kaulakoru ja diadeemi, Frans Mikael Franzénin taskukello, Aleksanteri III:n ja Maria Feodorovnan keisarillinen pesukalusto, Eugen Schaumanin veren tahraama paita, satusetä Topeliuksen toilettitarvikkeet, Aleksis Kiven lippalakki, Albert Edelfeltin maalituubi, Jean Sibeliuksen pellavainen kesäpuku, Robert Kajanuksen hiuskiehkura, Maila Talvion hatut ja paljon muuta. Näyttelyn sisällöstä vastaavat Kansallismuseon tutkijat sekä Pohjois-Pohjanmaan museon tutkijat.