In English | Tekstin koko A- A+

Muodin käsiala Muodin käsiala


Piirros: Rauni Palonen
Klikkaamalla kuvia saat ne suurempana


Perjantaina 2.6.2006 Pohjois-Pohjanmaan museossa avautuva näyttely Muodin käsiala – kolme suomalaista piirtäjää esittelee kolmen eri sukupolven piirtäjälahjakkuudet, joita yhdistää muoti. Kyllikki Raustila (1905–1965), Rauni Palonen (s. 1929) ja Kaija Rosma (s. 1949) ovat kukin oman aikansa eturivin muotipiirtäjiä. Heidän kauttaan näyttely välittää ajan hengen 1920-luvulta meidän päiviimme. Käsinpiirtäminen on taas muodissa kun vielä jokin aika sitten kaikki tekivät vain tietokonegrafiikkaa. Näyttely on avoinna 13.8. saakka.

Milanon triennaalivoitot 1950-luvun puolivälissä tekivät suomalaisen muotoilun tunnetuksi maailmalla. Muotoilun alue laajeni esineistä ja tekstiileistä grafiikkaan, valokuvaan ja muotiin. Koska muotivalokuvaus oli Suomessa vielä harvinaista, muotipiirustus kehittyi muun soveltavan taiteen ohella rikkaaksi ilmaisumuodoksi.

Kyllikki Raustila oli viivan mestari ja suomalaisen muotipiirustuksen pioneeri, jonka tuotannon kulta-aika ulottuu 1950-luvun lopulle saakka. Raustila piirsi tuhansia muotikuvia lehtiin, mainoksiin ja julisteisiin ja hänestä tuli myöhempien muotitaiteilijasukupolvien idoli jo ennen alan opetuksen käynnistymistä Suomessa. Näyttelyssä on taiteilijan piirustuksia 1920-luvulta 1960-luvun alkuun.


Piirros: Kyllikki Raustila


Oululaissyntyinen Rauni Palonen kuuluu ensimmäisiin koulutettuihin muotitaiteilijoihimme. Vuosien myötä hänestä kasvoi alan Grand Old Lady, jonka kädenjäljen suuri yleisö tuntee parhaiten vuosina 1968–98 Apu-lehteen piirretyistä julkkispaperinukeista. Näyttelyssä nähdään Palosen originaalitöitä varhaisilta vuosilta tuoreisiin isokokoisiin taideteoksiin.


Piirros: Rauni Palonen


Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyä varten Rauni Palonen on suunnitellut ja piirtänyt paperinukkesarja Oulun merkkihenkilöt. Paperinukkeja on myynnissä museokaupassa. Sarjaan kuuluu kolme paperinukkea, jotka esittävät filosofian tohtori h. c. Kaisu Mikkolaa, kaupunginjohtaja Kari Nenosta sekä Oulun kaupungin perustaja Kaarle IX:ä.
 
Rauni Palosen suunnittelutyötä ovat kolme Anne Pohtamon Miss Universum -kisoissa vuonna 1975 käyttämää juhlapukua. Kaksi näistä puvuista on nyt esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa. Anne Pohtamo on niin ikään lainannut näyttelyyn Miss Universum -kruununsa sekä -nauhansa.


Kuva: Rauni Palosen kokoelmat

Rauni Palonen. Kuva: Kimmo Linnilä Rauni Palosen Muurlalle suunnittelemia
maljakoita on myynnissä museokaupassa.
Kuva: Kimmo Linnilä


Kaija Rosma aloitti työnsä 1970-luvun puolivälissä opiskeltuaan Taideteollisessa korkeakoulussa. Myös Rosma on piirtänyt laajalti lehtiin ja näyttelyssä nähdään läpileikkaus tästä työstä. Viime vuosina hän on laajentanut ilmaisuaan vapaan taiteen suuntaan.


Piirros: Kaija Rosma

 

Näyttelyssä on esillä Kaija Rosman kolmiulotteista taidetta. Vasemmalla yksityiskohta teoksesta "Fashion Victims". Oikealla Rosman uniikkikoruja, joita voit ostaa museolta.
Kuvat: Kimmo Linnilä
 


Näyttely on ollut aiemmin esillä Helsingissä Jugendsalissa sekä Lahden Galleria Nuovossa.

Näyttelyn oheen on tuotettu kirja Muodin käsiala. Kolme suomalaista piirtäjää.

Häikäisevän kauniin kuvateoksen on kirjoittanut toimittaja Pirkko Vekkeli ja sen ulkoasusta vastaavat graafikot Janne Viikamo ja Nora Fleming.

www.helmi-kustannus.fi

Kirjan takakannen teksti:

"Muodissa kiteytyy ajan henki. Se värittää arkea ja juhlaa – parhaimmillaan muoti on taidetta. Kyllikki Raustila, Rauni Palonen ja Kaija Rosma ovat graafikoita suomalaisen muodin huipulta. Heidän käsialansa kertoo suomalaisen muodin keskeisistä käänteistä 1920-luvulta tähän päivään."
 


Kiitokset yhteistyöstä: