In English | Tekstin koko A- A+

Muovistudio Muovistudio

Pohjois-Pohjanmaan museossa 10.10.–20.11.2006 esillä oleva näyttely Muovistudio kertoo mitä muovi on ja mitä kaikkea siitä on vuosikymmenien aikana valmistettu. Esillä on tuttuja, käytössä olevia ja jo käytöstä poistuneita arkipäivän muoviesineitä. Näyttelyn on tuottanut Designmuseo.

Mitä muovi on? Muovit ovat raaka-aineita, jotka joko osaksi tai kokonaan muodostuvat polymeereistä. Polymeeri on puolestaan suuri molekyyli, jossa useat pienet molekyylit ovat liittyneet toisiinsa kemiallisin kemiallisin sidoksin.

Ensimmäiset muovit pohjautuivat luonnon polymeereihin, kuten puusta saatavaan ligniiniin ja maidon kaseiiniin. Edulliset muovit alkoivat korvata hankalasti työstettäviä ja arvokkaita raaka-aineita, kuten luuta kammoissa tai napeissa.
 
Ennen toista maailmansotaa ja sen aikana muoviteknologia kehittyi huimasti. Sotateollisuudesta tuotteet siirtyivät arkikäyttöön ja 1950-luvulla siirryttiin "muoviaikaan". Kukoistavan muoviteollisuuden tuotteet myytiin kuluttajille ahkeralla markkinoinnilla. Muovi oli muotia ja siitä tehtiin kaikkea mahdollista ja edulliseen hintaan. Toisaalta kyllä opittiin, ettei muovi toimi joka paikassa – esimerkiksi muovinen grillilautanen on huono ajatus!
 

Öljykriisi vuosina 1973–74 musersi haaveet muovisesta huomisesta. Raaka-aineiden hinnat nousivat korkeiksi. Samaan aikaan ympäristökatastrofit ja tieto joidenkin muovilajien vaarallisuudesta pakottivat ihmisiä muuttamaan käsitystään tästä ihmeaineesta. Toisaalta muovista kuitenkin oli jo tullut merkittävä arjen materiaali, jota ilman ei enää tultu toimeen. Muovi ei enää ollut muotia, vaan välttämättömyys. Muovi on levinnyt niin laajalle ja joka paikkaan, ettei sitä enää tahdo huomata!


Joka kodissa on ämpäri

Suomalaisista 67 % marjastaa. Metsämarjoja poimitaan vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa, josta 2/3 omaan käyttöön. Muoviämpäri on 1950-luvulta lähtien korvannut pärekorin ja muovi on pikkuhiljaa tullut kaikkien marjastusvälineiden materiaaliksi. Keveys ja pestävyys sekä edullinen hinta ovat kuluttajan näkökulmasta tärkeitä ominaisuuksia.

Mistä klassikko sai alkunsa eli pastillituolin tarina?

Sisustusarkkitehti Eero Aarnio (s. 1932) kertoo:

"Idea Pastilli-tuoliin lähti Pallo-tuolista. Ajattelin, kuinka Pallon kanssa lähetetään paljon tyhjää tilaa maailmalle. Pastilli on suunniteltu siten, että se mahtuu juuri Pallon sisään. Totuus kuitenkin on, että eivät ihmiset näitä kahta tuolia samalla kertaa osta."


Näyttelyssä on esillä pienoismallit sekä Pallo- että Pastilli- tuoleista.
 


Lehdistökuvia näyttelytiedottamista varten.
Käytettäessä mainittava kuvalähde (Designmuseo).

Tutustu Designmuseon Muovistudio -sivustoon

Sivun kuvat: Designmuseo

Vaahdotaan sampoosta!

Koululaistehtävät
6-9-luokkalaisille
(pdf-tiedosto)

Muovistudio