In English | Tekstin koko A- A+

Museolaukku Museolaukku

Museolaukku on päiväkotien käyttöön tarkoitettu  matkalaukku, jossa on historiaan liittyvää tekemistä ja toimintaa viikon ajaksi. Museolaukussa on Opettajan kirja, jossa on opettajalle informaatiota ja toimintaideoita kuhunkin teemapäivään liittyen.

Opettajan rooli on keskeinen museolaukkua käytettäessä. Museolaukun kanssa ei tarvitse noudattaa tiettyä kaavamaista toimintamallia koko viikon ajan, vaan opettaja voi muokata ja valita toimintoja juuri omalle ryhmälleen sopiviksi.

Museolaukku antaa ideoita käsitellä lasten kanssa kulttuuriperintöä ja historiaa. Museolaukkua suunniteltaessa on huomioitu lapsilähtöisyys. Lapset voivat myös itse vapaasti tutustua laukkuun ja sen esineisiin päiväkodissa.

Laukussa on mukana lasten puuhakirja, josta voi vapaasti kopioida tehtäviä ja värityskuvia omaan käyttöön. Laukussa on esineitä, pelejä, kirja, CD-levy, paperinukkeja, sorminukkeja ja valokuvia, joita voi tutkia.

Aiheena museolaukussa on  lapsen kokemusmaailmaa lähellä oleva "Koti ja perhe ennen". Tämä on jaettu viiteen teemapäivään:

1. Kurkkaa Museoon!

2. Kyläillään entisajan kodissa

3. Leikitään vanhoilla leluilla

4. Miten ennen pukeuduttiin?

5. Vanhan ajan töissä


Laukun ovat suunnitelleet Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijat Kirsi Peltola, Laura Schutskoff ja Minttu Moilanen. Laukku on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa.

 

Kalliolan päiväkoti innostui kokoamaan oman museolaukun:


Lasten askartelemia Kaarina-pöllöjä

Kuvat: Piia Salama / Kalliolan päiväkoti