In English | Tekstin koko A- A+

My little Pony -- Unelmalaakson asukkaat My little Pony -- Unelmalaakson asukkaat

Pohjois-Pohjanmaan museossa on 20.6.–1.10.2006 välisellä ajalla esillä pienoisnäyttely My Little Pony - Unelmalaakson asukkaat. Näyttelyn sadat ponit lisävarusteineen kuuluvat oululaisen keräilijän, Sanna Kukkosen, kokoelmiin. Lehdistökuvia sivun alalaidassa.Ponimaailma Pohjois-Pohjanmaan museossa. Näyttelylavastuksesta vastaavat museoapulainen Sanna Purala ja museomestari Paavo Hiltunen.

1980- ja 1990-luvuilla pikkutyttöjen suursuosikiksi nousivat My Little Pony -lelut. Sarjan on valmistanut monikansallinen leluyhtiö Hasbro ja ne ovat tähän asti kaikkein suosituin ja pitkäikäisin tyttöjen lelusarja Mattel -yhtiön Barbie-tuotteiden rinnalla. Lelusarjasta on tähän päivään mennessä ehditty valmistaa kolme eri "sukupolvea", joista uusimmat ovat tälläkin hetkellä myynnissä. Ensimmäinen sukupolvi, jota valmistettiin vuosina 1981-1995, on keräilijöiden keskuudessa suosituin.

Muovista valmistetuilla värikkäillä poneilla oli kammattava harja sekä häntä. Erilaisia poneja ja niihin liittyviä lisävarusteita oli (ja on) lukematon määrä; kokkiponit puuhailivat ponikeittiössä, morsiusponin mukana tulivat vihkisormus sekä hääkakku ja vauvaponille saattoi juottaa tuttipullosta vettä. Meriponit kelluivat uimarenkaidensa avulla vedessä ja onpa olemassa pimeässä loistavia ja väriä vaihtavia ponejakin. Poneista julkaistiin myös pehmoleluversioita sekä aivan pienenpieniä miniponeja.

Amerikassa, missä My Little Ponyt on alunperin julkaistu, myytiin jopa pehmeäturkkisia tai timanttisilmäisiä poneja sekä poneja, joilla oli perhosen siivet. Lukuisiin varusteisiin kuului muun muassa suuri Unelmalinna sekä näytöstalli, jossa oli leponurkkaus vuoteineen ja palkintopokaaleineen. Lisäksi pikkuponeille oli oma lastentarhansa ja balettistudionsa. Ehkä tunnetuin rakennus oli ponien oma kampaamo, joka löytyi Suomessakin 1980-luvulla hyvin monelta pikkutytöltä.

Varsinaisten ponien lisäksi markkinoilla oli runsaasti oheistuotteita sarjakuvalehdistä, kirjoista ja koulutarvikkeista aina vaatteisiin ja sisustustuotteisiin asti. Ponituotteiden myynnin edistämiseksi Amerikassa pyöri televisiossa piirretty TV-sarja. Elokuvateattereissa esitettiin kaksi kokopitkää animaatioelokuvaa ja sittemmin niitä myytiin videoina, aivan kuten TV-sarjaakin. Näistä kaikista on olemassa myös suomeksi puhutut versiot ja niitä on julkaistu aika ajoin uudestaan. Nykyisin kaikki nämä on saatavana myös DVD-formaatissa. Uusimmalla ponisukupolvella on edeltäjiensä tapaan hyvin paljon oheistuotteita ja nykyteknologian mukana valikoima on laajentunut käsittämään esimerkiksi tietokonepelejä ja DVD-elokuvia.
 
Sanna Kukkonen on kerännyt poneja kolmisen vuotta eikä suinkaan ole yksin, sillä ainoastaan Suomessa keräilijöitä on yli 200. Luku perustuu suomenkielisen Paratiisikartano-ponikeräilyfoorumin rekisteröityneiden käyttäjien määrään ja on todellisuudessa varmasti suurempikin. Ulkomailla, etenkin Amerikassa, keräilijöitä on tuhansia. Keräilijät järjestävät keskenään tapaamisia sekä myyvät, ostavat ja vaihtavat poneja keskenään.

Netin keskustelufoorumeilla keskustellaan poneista, annetaan vinkkejä ponien kunnostukseen ja niin edelleen. Myös internet-huutokaupoissa ponien ostaminen ja myyminen on vilkasta. Jotkin keräilijät keräävät kaikkia poneja, toiset vain tiettyjä osasarjoja, kuten Sanna Kukkonenkin. Toiset harrastavat pelkästään eri maissa tehtyjen ponivarianttien keräämistä. Myös uusien, omaperäisten ponien tekeminen, customointi, on suosittu harrastus ponikeräilijöiden joukossa.

teksti: Sanna Kukkonen
 


My Little Ponyt olivat 1980-luvulla useana vuonna Suomen toivotuimpien
joululahjojen listalla. Kuvan Twice As Fancy Ponies -sarjan ponit
Sanna Kukkosen kokoelmasta. Kuva: Sanna Kukkonen


Ella ja Jenni katselevat poneja
 

Pikkuponeja on myös Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmissa.


Vaaleanpunainen poni on aito Hasbro-yhtiön (toisen sukupolven)
My Little Pony. Kaksi muuta ovat kopioita. Kuva: PPM / Jarmo Koponen


Linkkejä ponisivuille:
http://www.valkyyria.net/mlpforum
(suomalainen ponifoorumi)
http://dreamvalley-mlp.com (kattava esittelysivusto kaikista julkaistuista poneista)
http://www.mlparena.com (kansainvälinen ponifoorumi)
http://www.mlptp.com (kansainvälinen ponimarkkinapaikka)