In English | Tekstin koko A- A+

Silkkiä, samettia -- oopperan pukuaarteita / Oulun kaupunginteatterin näyttämökuvia Silkkiä, samettia -- oopperan pukuaarteita / Oulun kaupunginteatterin näyttämökuvia

Silkkiä, samettia – oopperan pukuaarteita
Tuottaja: Teatterimuseo
Pohjois-Pohjanmaan museossa 20.1.–29.4.2012

 

Etualalla oleva puku on Richard Staussin oopperasta Arabella. Ensi-ilta 25.10.2002. Ohjaus Lisbeth Landefort. Lavastus ja suunnittelu: Oiva Toikka. Puvut valmistettu Erika Turusen johdolla. Arabellan pukua on käyttänyt Ritva-Liisa Korhonen. Kuva: Teatterimuseo


Pohjois-Pohjanmaan museossa on 20.1.–29.4.2012 välisellä ajalla esillä Teatterimuseon tuottama näyttely Silkkiä, samettia - oopperan pukuaarteita. Näyttely esittelee 40 vanhaa ja uutta oopperapukua Teatterimuseon kokoelmista. Näyttely ei voisi olla esillä parempaan aikaan: tänä vuonna tulee kuluneeksi 160 vuotta siitä, kun ensimmäinen suomalainen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys esitettiin. Fredrik Paciuksen Sakari Topeliuksen librettoon säveltämä ooppera sai ensi-iltansa harrastelijavoimin Helsingissä 24.3.1852. Tänä vuonna tulee lisäksi kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Aino Ackté järjesti ensimmäiset Savonlinnan oopperajuhlat.

Näyttelyn yhteydessä järjestetään pukutyöpajoja alakoululaisille. Tulossa on myös Juha Laukkasen nukketeatteriesitys "Onko laukussani lohikäärme?" aiheeseen liittyen. Niistä tarkempaa tietoa sivun alalaidassa.

Teatterimuseon kokoamassa näyttelyssä on esillä lähes 40 vanhaa ja uutta oopperapukua museon kokoelmista. Näyttelyn vanhin puku on Erkki Melartinin oopperan Aino kantaesityksestä vuodelta 1909. Pukua on käyttänyt Aino Ackté (1876-1944). Oululaisittain on mielenkiintoista, että Aino Achtén äiti oli oululaissyntyinenEmmy Charlotta Strömer  (1850-1924), josta tuli Suomalaisen oopperan primadonna vuonna 1873. Näyttelyn uusimmat puvut ovat 2000-luvulta.

Silkkiä samettia -näyttelyssä voi nähdä, miten eri aikakausia on oopperoissa työstetty ja miten pukujen estetiikka on muuttunut. Historiallinen pukukin on aina osa paitsi kuvaamaansa aikaa, myös oopperateoksen esittämisajankohtaa. Oopperapuvut ovat usein tarjonneet silmänruokaa, visuaalista fantasiaa, glamouria ja yltäkylläisyyttä.

Esitystilanteessa katsoja näkee oopperapuvut näyttämöllä pitkän välimatkan päästä. Näyttelyssä pukuihin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä. Kävijä voi nähdä, minkälaisista materiaaleista puvut on tehty ja minkälaisia tekniikoita niiden valmistamisessa on käytetty. Puvun avulla luodaan illuusioita, puvun avulla voidaan myös "oikaista sankarin vääriä sääriä" tai "häivyttää pyöreää vatsaa".

Työryhmä: Hanna-Leena Helavuori, Sanna Teittinen, Joanna Weckman
Käsikirjoitus: Joanna Weckman
Visuaalinen suunnittelu: Joanna Weckman
Graafinen suunnittelu: Mikko Oksanen, Joanna Weckman

Kiitokset: Suomen Kansallisooppera, Ritva Kokkonen, Anna Kontek, Sari Suominen, Erika Turunen, Marja-Leena Salmela


Teatterimuseo täyttää 50 vuotta tänä vuonna

Hanke teatterimuseon perustamiseksi Suomeen syntyi vuonna 1942, kun vastaperustettu Suomen teatterialan yhteiselin, Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto perusti teatterimuseojaoston. Jaoston työn seurauksena tulevalle museolle alettiin kerätä kokoelmia Suomen Kansallisteatterin tiloihin. Myös joitakin näyttelyitä järjestettiin. Museojaoston työn jatkajaksi perustettiin museonhoitajan tehtävä. 1940-luvun kuluessa aloitettiin esineistön luettelointi, mutta varsinaisesta museotoiminnasta ei vielä voida puhua. 1950-luvulla museo sai runsaasti kokoelmalahjoituksia.

Nykyinen Teatterimuseo sai alkunsa 20.6.1962, kun Helsingin kaupunginvaltuusto päätti perustaa Helsingin teatterimuseosäätiön. Säätiön tarkoitukseksi määriteltiin teatterimuseon perustaminen ja hoitaminen näyttämötaiteen perinteiden ja historiallisten muistojen vaalimiseksi. Säätiön edustajistoon valitsivat Helsingin kaupunginhallituksen lisäksi jäseniä Opetusministeriö, Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto sekä suurimmat Helsinkiläiset teatterit ja Suomen Kansallisooppera.

Teatterimuseo
Kaapelitehdas
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki
0207 961 670
 

 

 


Oulun kaupunginteatterin näyttämökuvia
Valokuvanäyttely museon infotilassa 20.1.–26.2.2012

 

1931 Oulun Näyttämö perustetaan.
1951 nimi muuttuu Oulun Teatteriksi.
1965 syntyy kunnallinen Oulun kaupunginteatteri.
1972 valmistuu Marjatta ja Martti Jaatisen suunnittelema teatteritalo.

Pohjois-Pohjanmaan museo sai muutama vuosi sitten Oulun kaupunginteatterilta lahjoituksena suuren määrän näyttämökuvia eli kuvia eri näytelmistä. Tällaisia kuvia näemme teatterissa käydessämme teatterin lämpiön seinällä.  Vanhimmat näistä lahjoitetuista kuvista ovat 1950-luvun lopulta ja uusimmat 1980-luvulta.

Museon kokoelmissa on lisäksi runsaasti kuvia oululaisen teatterin historiasta 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä vuoteen 1962 saakka. Eli ajalta ennen teatterin kunnallistamista, mikä tapahtui vuonna 1965. Osasta näitä kuvia on laadittu näyttelytilaan pover point -esitys. Kuvia katselemalla näkee selvästi, miten erilaisia lavasteet, puvustukset tai näyttelijöiden meikit eri aikoina ovat olleet. Teatteriesitys on aina myös heijastuma omasta ajastaan.

Teatteriesitys "Nukke", Oulun kaupungintalolla vuonna 1919. Kuvassa muun muassa: Otto Al-Antila, Väinö Viljamaa, Alice Lyly, Väinö Hellen, Aapo Similä ja Väinö Toppila.


Oulun kaupunginteatterin nykyinen teatteritalo valmistui 40 vuotta sitten eli vuonna 1972. Tänä vuonna Oulun kaupunginteatterissa puhaltavat uudet tuulet. Teatterista tulee liikelaitos jonka johdossa aloittavat uudet johtajat: Oulun kaupunginteatteri Oy:n hallitus valitsi marraskuussa 2011 toimitusjohtajaksi Arto Valkaman ja taiteelliseksi johtajaksi Mikko Koukin.
 

Satuhenkilön uudet vaatteet– pukusuunnittelutyöpajat
Pohjois-Pohjanmaan museossa helmikuussa 2012Työpajojen vetäjänä toimii taiteen maisteri (TaM), tekstiili- ja vaatetusalan ammattilainen, pukusuunnittelija Marianne Sotti. Hän on työskennellyt muun muassa pukusuunnittelijana, pukuompelijana ja lavastajanakin erilaisissa produktioissa ja projekteissa.

Sisältö:

Työpajassa tehdään kurkistus teatterin näyttämän esiripun taakse tutustumalla pukusuunnittelun ja näyttämöpukujen maailmaan. Työpajassa suunnitellaan puvut sadun roolihahmoille, jotka tässä tapauksessa ovat paperinukkeja. Myös paperinuket toteutetaan itse. Teatterinuket valmistetaan Jacob ja Wilhelm Grimmin sadun Punahilkka pohjalta. Luomistyöhön virittäydytään kuuntelemalla Punahilkka-satu.

Työpajassa valmistettujen paperinukkien avulla voidaan työpajaa jatkaa koulussa ja valmistaa niiden avulla teatteriesitys.

Tavoitteet:

Työpajan avulla tehdään tutuksi pukusuunnittelijan ammattia. Työpajan avulla voidaan myös oppia asioita teatterista, sen havainnoimisesta ja tulkitsemisesta sekä esteettisistä arvoista.

Aikataulu:

Työpajat järjestetään Pohjois-Pohjanmaan museossa helmikuussa viikoilla 6 (7.2.–9.2.) ja 7 (14.2.–16.2.) tiistaina, keskiviikkona ja torstaina klo 9.00.–11.30. Yhteensä työpajoja on siis kuusi kappaletta. Jokaiseen työpajaan voidaan ottaa oppilasryhmä, jossa on noin 15–20 oppilasta.

Ryhmä on museolla klo 9.00. Vaatteet jätetään naulakkoon ja museolehtori Arja Keskitalo esittelee lyhyesti Teatterimuseon tuottamaan näyttelyn Silkkiä samettia – oopperan pukuaarteita. Työpajatoiminta alkaa klo 9.30 Marianne Sotin johdolla. Työpaja päättyy klo 11.30, josta viimeiset viisi minuuttia käytetään loppusiivoukseen.

Hinta ja varaukset:

Työpaja maksaa 30 € ryhmältä (Oulun kaupungin koulut).

Työpajavarauksia ottaa vastaan kanslisti Päivi Lämsä sähköpostitse paivi.lamsa(at)ouka.fi  Ilmoittautumiset ovat sitovia. Työpajan voi peruuttaa kaksi viikkoa aiemmin veloituksetta. Sen jälkeen perimme 15 € peruutusmaksun.
 

Tervetuloa teatterin ja oopperan kiehtovaan maailmaan!

Arja Keskitalo Marianne Sotti
museolehtori pukusuunnittelija

 


Sopivuus Oulun koulujen opetussuunnitelmaan:


Teatteri
1–2 luokka: esitykset ja esittäminen, teatteriin tutustuminen, nukke- ja välineteatteri
oppiaineet: AI, KU, MU, TS, TN, YLT
3–4 luokka: draama ja ilmaisuharjoitukset, teatteriin tutustuminen, esitykset ja esittäminen
oppiaine: AI
5–6 luokka: draama ja ilmaisuharjoitukset, teatteriin tutustuminen, esitykset ja esittäminen
oppiaineet: AI

Muotoilu ja kädentaidot
1–2 luokka: erilaiset käsityötekniikat ja materiaalit
oppiaineet: AI, YLT, KU, TS, TN
 

Huomioitavaa: työpajassa käytetään saksia, joten niiden käsittelytaitoja tarvitaan.
 

 


Nukketeatteria


Juha Laukkanen / Nukketeatteri Sytkyt esittää

sunnuntaina 19.2.2012 klo 13 ja 15

Onko laukussani lohikäärme? Nukkeooppera pelosta

Nukkenäyttelijä Juha löytää vanhan matkalaukun,
jonka sisältä kuuluu oopperamusiikkia. Mikä on ooppera?

Keskustelun päätteeksi Wagnerin Siefried-oopperaan pohjautuva nukkesatu pojasta, joka halusi tietää mitä on pelko. Seikkailussa muun muassa tulen ympäröivä vuori ja tyttö, joka on nukkunut tuhat vuotta....

Sopii 4–10-vuotiaille

Kesto 20 min


Juha Laukkanen
NUKKETEATTERI SYTKYT
Telakkakatu 1 D 13
00150 Helsinki
puh. +358 44 9175983

kotisivut:
www.sytkyt.fi


Linkit:

Teatterimuseo
Kaarle-kuninkaan metsästys Wikipediassa
Aino Ackté Wikipediassa
Suomalainen oopperamusiikki Wikipediassa

Kiitämme näyttelytilan kristallikruunujen lainasta Suomen vanhinta sähköliikettä, Hammarin Sähkö Oy:tä