In English | Tekstin koko A- A+

Onko hajua? Onko hajua?

Pohjois-Pohjanmaan museossa 27.1.–18.3.2007 esillä oleva näyttely Onko hajua? tarkastelee kulttuurimme käsitystä hajusta sekä hajuaistista. Näyttelyn pääosassa ovat hajut, eivät esineet. Näyttelyn sijasta voisimmekin puhua haistelusta. Ensimmäisenä tulijan haistaa taiteilija Arja Jäppisen valtava krokotiilin kuono. Näyttelyn on tuottanut Suomen käsityön museo.


Taiteilija Arja Jäppisen muotoilema krokotiilin kuono.
Kuva: Suomen käsityön museo.


Monet hajut ovat niin arkipäiväisiä, ettemme niitä huomaa tai emme puhu niistä. Hajuttomuutta ihannoidaan ja luonnollisia hajuja muutetaan keinotekoisilla aineilla: hienhajua peitetään hajustetuilla deodoranteilla, puhdistusaineisiin lisätään sitruunan tai männynraikkautta, saunaan lisätään saunatuoksuja. Ruusuilla hajustetut tuotteet tuoksuvat enemmän kuin aidot ruusut.

Tässä näyttelyssä saa olla utelias: nenänsä voi työntää joka paikkaan ja haistella. Haju – hetkellisenä ja toisaalta yli esteiden leviävänä – on vangittu purkkeihin ja erilaisiin tiloihin. Museoesineet eivät vitriinien takaa yleensä haise tai tuoksu ja kuitenkin hajuaisti on paras muistiaisti. Muistatko mille haisivat mummon neulomat villasukat, entä isän piippu? Tai oma lempilelusi?

Haistelun lisäksi näyttelyssä voit istua huussissa tai sukeltaa tuoksutunneliin pelkän hajuaistin varassa. Näyttelyllä tavoitellaan koululaisia, jotka voivat tulla museoon pelaamaan hajupelejä, joissa tarvitaan hajuaistia ja värisilmää. Muttei näyttely ole kielletty aikuisiltakaan. Jyväskylän yliopiston etnologian laitoksen historiallisen kulttuuriantropologian dosentti, FT, Jan Löfström on kirjoittanut näyttelyä varten tutkielman kulttuurimme hajukäsityksistä.
 

Voit istua huussissa ja katsoa elokuvaa... 
 
voit myös kaivella neniä...
haistella monenlaisia hajuja, niin hyviä kuin pahojakin...
 
haistella savusaunan tuoksuja...
pelata pelejä... Mikäs täällä haisee?