In English | Tekstin koko A- A+

Onnen aika -- Utajärvi 1950-luvun alussa Onnen aika -- Utajärvi 1950-luvun alussa


Kuva: Matti A. Asikainen 1920-2003


Pohjois-Pohjanmaan museossa avataan 28.8.2004 yleisölle Matti A. Asikaisen (1920-2003) valokuvanäyttely Onnen aika – Utajärvi 1950-luvun alussa. Näyttelyn on tuottanut valokuvaajan poika, yhteiskuntatieteiden maisteri Erkki Asikainen.

Tämän näyttelyn valokuvat Matti A. Asikainen otti Utajärven keskuskoulun talonmiehen työnsä ja monen muun teknisen toimensa ohella vuosina 1950-1954. Hänen ottamansa valokuvat kertovat utajärveläisten ja laajemminkin Oulujokivarren elämästä 1950-luvun alussa.

Hän tallensi ihmisten juhlia ja arkisia tapahtumia, mutta myös rajusti muuttuvaa Oulujoen maisemaa. Hän otti runsaasti henkilökuvia ja kuvasi paljon erilaisia perhejuhlia, mutta myös arkisia tapahtumia kuten metsästystä ja kalastusta. Kuvista henkii vaurautta ja toimeliaisuutta sekä sopusointua, onnen aikaa. Hän vie katsojat lempeällä tavalla nuoruutensa aikaan, jota hän tarkkaili Ambomaalta lapsena Utajärvelle tulleen ulkopuolisen miehen silmin. Valokuvia on esillä yhteensä 167 kappaletta.
Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto on myöntänyt Oulujoki Oy:n nimikkorahastosta Erkki Asikaiselle apurahan muun muassa tämän näyttelyn valokuvien vedostamiseen. Hän on vedostanut valokuvat 1950-luvun tyyliin perinteisille kuitupapereille valokuvalaboratoriossa ammattivedostaja Marja T. Virtasen ohjauksessa.

Teksti:
Erkki Asikainen
valokuvaajan poika
 


 

Poika ja tyttö portailla.
Kuva: Matti A. Asikainen
 
Anselmi Seppänen ja hevonen.
Kuva: Matti A. Asikainen
Kaksi naista ja kissa.
Kuva: Matti A. Asikainen
 
Lauri ja Martta Kurttila vauhdissa.
Kuva: Matti A. Asikainen
Nainen ja kaksi lasta rinteessä.
Kuva: Matti A. Asikainen

 
Hiihtokilpailut. Kuva: Matti A. Asikainen
 
 
Martta Väyrynen, nyk. Kurttila
Siikajoen rannalla.
Kuva: Matti A. Asikainen