In English | Tekstin koko A- A+

Oulunsalon kotiseutumuseo sijaitsee kirkon vieressä Lentokentäntien varressa, aivan Oulunsalon keskustassa. Pihapiiriin kuuluvat päärakennus, mankeliaitta, karjasuoja, talli, ruoka-aitta, ulkorakennus ja riihi. Ainoa muualta siirretty rakennus on Leppämäen aitta. Nykyinen asuinrakennus lienee 1870-luvulta. Oulunsalon kotiseutumuseon arvoa nostaa  usean rakennuksen sijaitseminen alkuperäisellä paikallaan.

Esineistö on suurimmalta osalta oulunsalolaista. Museosta löytyy lähes kaikkea mitä maalaistalon töissä ja elämässä yleensä tarvittiin 1900-luvun alussa. Vanhimmat esineet ovat kuitenkin 1700-luvulta.  Rakennukset on entisöity kertomaan 1900-luvun alun oulunsalolaisesta elämästä, jossa pääelinkeino oli maatalous ja lisäansiota saatiin merikalastuksesta - kuten jo vuosisatoja aiemminkin.

Museossa on noin 1210 esineen kokoelma; maanviljelyyn ja kalastukseen liittyvien esineiden lisäksi maasepän, nikkarin, sekä suutarin ja kupparin työkaluja. Kodin tekstiilejä ja kotitaloustarvikkeita on myös edustavasti. Aarteisiin kuuluvat 1600-luvun maineikkaan uhrikirkon tuuliviiri, kellonkieli ja sarana, sekä salin kalusto, joka on talon entisen isännän käsityötä.


 

Museo vihittiin käyttöönsä 5.6.1980. Pohjois-Pohjanmaan museon toimintaan se liitettiin vuonna 2013. Museon on auki kävijöille kesäisin, mutta myös joulumarkkinoiden aikana marraskuussa.

Kesäisin museolla pidetään seurakunna tilaisuuksia ja Kotiseutuseura Oulunsalon tapahtumia. Koululaiset ovat löytäneet museon perinnepäivien viettopaikaksi. 

 

 

 

Oulunsalon kotiseutumuseo,

Jääsköntie 5

Museo on suljettu talveksi. Avoinna seuraavan kerran ensi kesänä.
 

Tapahtumista tietoa Oulunsalon kotiseutumuseon Facebook-sivulla

 

Avoinna 16.6.-29.7.2017

ti-la 12-17