In English | Tekstin koko A- A+

Pään asia -- päähineitä Lähetysmuseon kokoelmista Pään asia -- päähineitä Lähetysmuseon kokoelmista

Pohjois-Pohjanmaan museossa 21.1. - 12.3.2006 välisen ajan esillä oleva näyttely esittelee eri kansallisuuksien ja uskontokuntien päähineitä Lähetysmuseon kokoelmista. Mukana on esimerkiksi etnopäähineitä Thaimaasta, vanhoja kiinalaisia hattuja sekä niin juutalaisuuteen kuin islamin uskoonkin liittyviä päähineitä.


Hindulaisuuteen liittyvä Sitan kruunu.
Kuva: Lähetysmuseo


Päähineellä ilmennämme mitä moninaisimpia asioita. Usein päähineeseen liittyy myös uskonnollisia merkityksiä: esitämme suhteemme uskomme kohteeseen joko peittämällä tai paljastamalla pään. Liitämme uskomme symboleita päähineeseen. Joidenkin käsitysten mukaan sielu asuu päässä ja siksi päähineellä on erityisen suuri merkitys.

Mielikuvituksessamme luomme päämme peitteen. Päähineellä kunnioitamme, korostamme ja esitämme, kerromme keitä me olemme: kuulumme tiettyyn kansaan, heimoon, kulttuuriin, uskontoon. Kerromme sillä arvomme, ammattimme, asenteemme, tyylimme, tietoisuutemme, rohkeutemme, mielikuvituksemme - tai vaikenemme kaikesta.

Meille opetetaan milloin on oikein ja kunnioittavaa kantaa päähinettä, milloin olla ilman. Suomalaisen miehen kuuluu ottaa hattu pois päästä sisään tullessaan, mutta nepalilaisen miehen ei sovi tulla virastoihin tai kokouksiin ilman hattua.

Pään asia on usein pääasia.  Kruunu on joko maallisen tai taivaallisen vallan merkki.  Sulkahattu on ilmentänyt eri puolilla maailmaa arvoasemaa, milloin kuningasta, heimopäällikköä tai metsästäjää. Saamme "sulan hattuun", kun teemme jonkin asian hyvin.

Harvinaisin - ja vanhin - esillä olevista päähineistä on ombalantu-heimon hiuslaite Ambomaalta. Tiettävästi tällaista 1800-1900-lukujen vaihteesta peräisin olevaa päähinettä ei ole säilynyt missään muualla - ei edes Namibian museoissa.

Ombalantu-heimon hiuslaite


Hiuslaitteen on konservoinut vuonna 2004 EVTEK-AMMATTIKORKEAKOULUN opiskelija Kaisa Niemi konservaattori-opintojensa lopputyönä. Kuva: Suomen Lähetysseura / Rauha Tamminen, 1920-luku