In English | Tekstin koko A- A+

Paina puuta -- Sitting on Green Gold Paina puuta -- Sitting on Green Gold

Suomen käsityön museon tuottama Paina puuta -näyttely esittelee suomalaisia puutuoleja eri aikakausilta. Esillä on tuntemattomien tekijöiden kansanomaisia tuoleja, muotoilun klassikoita ja moderneja innovaatioita. Osalle näyttelyn tuoleista voi istua ja aistia, kuinka vihreä kulta on taipunut kaikille tutuksi tuotteeksi – tuoliksi. Näyttely sopii mainiosti kaikille muotoilusta ja suomalaisesta puusta kiinnostuneille. Paikallista väriä näyttelyyn tuovat arkkitehti Päivi Mikolan sekä suunnittelija Jussi Sutelan tuolit.

Graf-tuolin on suunnitellut ja valmistanut Patrik Högnabba vuonna 2000.


Puu on suomalaisille luonnollinen ja läheinen raaka-aine, josta on työstetty tarvekaluja, käyttöesineitä ja huonekaluja. Huonekalujen valmistus oli pitkään käsityövaltaista; ensimmäiset varsinaiset huonekalutehtaat perustettiin 1800-luvun lopussa. Pääosa huonekaluista valmistettiin vielä 1900-luvun alussa kuitenkin tilausten mukaan. Voimakasta kasvun aikaa huonekaluteollisuudessa elettiin 1920–1930-luvuilla.

Taivutetusta koivusta tuli 1930-luvulla suomalaisen huonekaluvalmistuksen tavaramerkki ja Alvar Aallosta (1898–1976) esikuva suomalaiselle suunnittelulle. Aallon pinottava ja sarjatuotantoon sopiva Aalto-jakkara (1933) nousi minimalistisen huonekalusuunnittelun klassikoksi.

Sodan jälkeen 1940-luvulla voimavarat keskitettiin jälleenrakentamiseen. Muotoilussa suosittiin selkeitä ja yksinkertaisia huonekaluja. Huonekaluteollisuuden uusi nousukausi alkoi 1950-luvun lopulla ja jatkui 1970-luvulle elintason nousun, viennin kasvun ja asuntojen väljenemisen myötä. Uudet materiaalit kuten lastulevy ja muovit otettiin käyttöön. Tuon ajan huomattavampia muotoilijoita oli Ilmari Tapiovaara (1914–1999), jonka ajaton ja pelkistetty tyyli näkyy esimerkiksi näyttelyssä esillä olevassa Mademoiselle-pinnatuolissa (1958).

Suomalainen muotoilu on saanut vaikutteita ulkomailta mutta tuottanut myös kansainvälisesti kiinnostavia ja tunnettuja tuotteita. Antti Nurmesniemen (1927–2003)  Palace-hotellin saunaosastolle suunnittelema hevosenkengän muotoinen saunajakkara (1952) on levinnyt ympäri maailman ja se on useiden muotoilumuseoiden kokoelmissa.

Teppo Asikaisen ja Ilkka Terhon suunnittelema Chip Lounger -tuoli edustaa modernia suomalaista muotoilua. Chip esiteltiin Milanon Triennalessa 1997 ja se herätti omaperäisyydellään kansainvälistä huomiota.

Paina puuta -näyttely on tuotettu Opetusministeriön tuella. Aiemmin se on ollut esillä kotimaan lisäksi muun muassa Sloveniassa, Kroatiassa, Slovakiassa ja Itävallassa.

 

Tiedotuskuvat:

Käytettäessä mainittava:
KUVA: Suomen käsityön museo / Jyri Karjalainen

Chip on moderni keinutuoli. Sen on suunnitellut ja valmistanut Valvomo Architects / Teppo Asikainen ja Ilkka Terho.  Jugend-tuoli 1900-luvun alkuvuosilta.
Huonekalutehdas Laitala Oy:n vuonna 2004 valmistama kustavilainen tuoli. Päivi Mikolan suunnittelema ja Colmio Oy:n valmistama Woodpecker-keinutuoli.

 

Tuoli kautta vuosisatojen -nettinäyttely esittelee tuoleja Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmista.
Osa tuoleista on esillä museon perusnäyttelyssä


 


Suomalaisia huonekaluvalmistajia:

Niemen Tehtaat Oy on Sastamalassa toimiva Suomen vanhin huonekaluvalmistaja. Yritys on ollut saman perheen omistuksessa vuodesta 1898, nyt jo neljännessä polvessa. Toiminnan aloitti Wilho Niemi valmistamalla torpassaan piippuja, nappeja sekä riippumattojen ja verkkokassien puuosia. Valikoima laajeni lasten huonekaluihin, keinuhevosiin ja keinutuoleihin. Yritys siirtyi 1900-luvun alussa isompiin tiloihin Tyrvään-kylään.

1920-luvulla valikoima laajeni lasten leikkikaluihin. 1930-luvulla yritys siirtyi sähkövoimaan ja kasvatti sekä valikoimaansa että työntekijämäärää. 1950-luvulla pääpaino siirtyi huonekaluihin. Valikoimiin tulivat nyttemmin klassikoiksi muodostuneet Niemen pinnasänky ja syöttötuoli.

Niemen Tehtaat

 


Huonekalutehdas Korhonen Kaarinan Littoisissa toimiva huonekalutehdas. Tehtaan perusti Turussa 1910 Otto Korhonen yhdessä kahden muun puusepän kanssa. 1920 luvulla tehdas aloitti yhteistyön Alvar Aallon kanssa ja on siitä pitäen valmistanut Aallon suunnittelemia huonekaluja.

Huonekalutehdas Korhonen

 


Puuseppä August Avonius perusti Askon vuonna 1918 Lahden Puuseppätehdas -nimellä. Vuonna 1931 yrityksen nimeksi tuli Asko-Avonius Huonekalutehtaat ja tuotenimeksi Asko.

Askon klassikot

 


Muurame Oy on suomalainen huonekalutehdas, jonka Vaaran veljekset perustivat Lahteen1925 nimellä Veljekset Vaaran huonekalutehdas.
 


Iskun perusti Eino Vikström (1901–1966) vuonna 1928.
 


Artekin perustivat Maire Gullichsen (o.s. Ahlström), Alvar Aalto, Aino Aalto ja Nils-Gustav Hahl vuonna 1935. Ideana oli markkinoida suomalaista funktionalismia ulkomaille.

Artekin tuotteita
 


Martela Oyj on perustettu vuonna 1945.

Martela / historia

 


Colmio Oy
Toimii Oulussa. Taiteellinen johtaja ja suunnittelija: Päivi Mikola.
 


Sutela Oy
Toimii Limingassa: Jussi Sutela Oy.


_____________________________
Linkkejä:
Suomen käsityön museo