In English | Tekstin koko A- A+

Päivä kaupungissa vuonna 1890 -- Raija Laitisen pienoismalleja Päivä kaupungissa vuonna 1890 -- Raija Laitisen pienoismalleja

Pohjois- Pohjanmaan museon infotilassa on 21.11.2006 – 25.2.2007 välisellä ajalla esillä kuopiolaisen käsityöharrastaja Raija Laitisen pienoismalleja, jotka esittelevät elämää 1890-luvulla. Laitinen on sijoittanut pienoismallinsa kotikaupunkiinsa Kuopioon mutta yhtä hyvin ne kuvaavat minkä tahansa suomalaiskaupungin elämää 1800-luvun lopulla.


"Pölli-Kusti". Kuvaaja: Ulla Stenbäck


Päivä vuonna 1890 – nukkevitriinisarjaan kuuluu 22 teosta. Ne kertovat tarinan menneestä ajasta fiktiivisten henkilöiden kautta. Tarina sijoittuu yhteen syyskesän/alkusyksyn päivään varhaisesta aamusta iltamyöhään. Tarina alkaa siitä, kun kalastaja Riku Karhunen lähtee verkkojen nostoon poikiensa Mikon ja Lassin kanssa. Tarina päättyy Reetan ja Jalmarin kamarin vuoteeseen hellään hetkeen.

Tapahtumat sijoittuvat eri puolille kaupunkia ulko- ja sisätiloihin. Vitriineissä on yhdestä kolmeen henkilöä (lapsia ja aikuisia) työnsä ääressä tai erilaisissa toiminnoissa. Näitä henkilöitä ovat muun muassa ruustinna, suutari, keittäjä, vossikka-ajuri, torimyyjä, apteekkari, piikatyttö, halonhakkaaja, oopperalaulaja. Mukana on myös joitakin eläimiä, esimerkiksi hevosia, harakka ja kissa. Kuvallisen vitriinitarinan rinnalla kulkee myös kirjallinen tarina henkilön päivästä ja /tai henkilön taustasta.

Nukkevitriinit Raija Laitinen on rakentanut suurimmaksi osaksi kierrätysmateriaalista. Esimerkiksi vitriinikehikot ovat puisia kattolampun kehikkoja, joita Laitinen on löytänyt kirpputoreilta sekä sukulaisten ja ystävien varastoista ja ullakoilta. Myös vaate-, huonekalu- ja mattokankaat ovat suurelta osin kirppis- ja ullakkolöytöjä.

Nukkehahmojen päät on muotoiltu cernit- massasta ja vartalot - samoin kuin eläinhahmot - on muotoiltu piipunrassista, vanusta, sukkahousuista. Eläimien turkit on tehty muun muassa huovuttamalla. Huonekalut on rakennettu jätepuusta, pahvista ja kankaasta. Osan vitriinien tarpeistosta on Laitinen tehnyt itse ja osan hän on ostanut valmiina.

Vitriinien taustakuvina on vanhoja mustavalkoisia valokuvia ja/tai osia valokuvista 1800-luvun lopun Kuopiosta: torilta, Puijolta, rännikaduilta, Kuopionlahdelta. Kokonaiset valokuvat on hankittu Kuopion museon valokuva-arkiston kautta.

Raija Laitinen on valmistanut nukkevitriinit kesän 2004 ja kevään 2005 aikana. Vitriininukkejen debyyttiesiintyminen oli kesällä 2005 Kuopion korttelimuseolla. Sen jälkeen ne ovat olleet esillä Tampereella Amurin työläiskorttelimuseon näyttelytilassa Amurin Helmessä.


"Kala-Mari"


"Kaipaus"