In English | Tekstin koko A- A+

Yleisötyö ja museokasvatus Yleisötyö ja museokasvatus

"Museot ovat ihmisiä, eivät esineitä varten." Pohjois-Pohjanmaan museo palvelee päiväkoteja, kouluja ja muita oppilaitoksia, yliopisto-opiskelijoita, erilaisia järjestöjä, yhdistyksiä, kerhoja ja muita yhteisöjä. Myös yksityiset ihmiset ja perheet ovat tervetulleita museoon.

Pohjois-Pohjanmaan museon yleisötyön perustana on museon perusnäyttely, joka esittelee Pohjois-Pohjanmaan ja Oulun historiaa. Perusnäyttely kattaa ajallisesti jakson esihistoriasta nykypäivään.

Museonäyttely esittelee Oulun kaupungin perustaminen ja sen kehittyminen 1600-luvun käsityöläiskaupungista 1700-luvun merenkulkukaupungiksi, 1800-luvun tervakaupungiksi ja 1900-luvun teknologiakaupungiksi.


Esinekokoelmat

Toimintansa lähtökohtana kulttuurihistoriallisilla museoilla on käytössään aidosti vanhat esineet. Niiden avulla voidaan esittää tarina tai historiallinen kehityskulku.

Museonäyttely rekonstruoi (entistää) ja konstruoi (rakentaa) menneisyyttä. Se esittää mennyttä aikaa, ei ole sitä. Museot ovat tiedelaitoksia ja näin ollen merkittäviä historiakuvan luojia.

Museonäyttelyitä voidaan täydentää ja syventää oheismateriaalilla: opastuksilla, julkaisuilla, esitelmillä tai työnäytöksillä.


Kaikenikäiset ovat tervetulleita museoonHyvin suunniteltu ja toteutettu näyttely yhdistää esineet ja niihin liittyvän tiedon elämykselliseksi kokonaisuudeksi, joka palvelee kaikkia museokävijöitä.

Kulttuurihistoriallisen museon tavoitteena on herättää harrastusta yhteiskuntaa ja kulttuuriperintöä kohtaan kaikissa ikäpolvissa. Se opettaa lapset ja nuoret museoiden käyttäjiksi mutta jakaa tietoa ja tutkimustuloksia kaiken ikäisille kansalaisille.

Uuteen kulttuuriin tai ympäristöön tutustuminen lähtee usein liikkeelle menneisyyteen tutustumalla. Kun tuntee alueen menneisyyden, on helpompi ymmärtää myös tämän päivän ilmiöitä. Tämän takia museot ovat ensiarvoisen tärkeitä menneisyyden tiedon levittäjiä. Museoissa havainnot voidaan tehdä paitsi lukemalla myös katselemalla ja kuuntelemalla, joskus myös koskettamalla.


Englanninkieliset tekstit

Pohjois-Pohjanmaan museossa näyttelyteksteistä on englanninkieliset lyhennelmät. Näyttelyssä on useita multimediapisteitä, joista saa syventävää tietoa teemoista Oulun tervakauppa ja merenkulku, kansanomainen ruokatalous ja pukukulttuuri sekä kaupungin asemakaava. Nämä ovat myös englanniksi.

Voit tilata ryhmällesi opastuksen Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttelyyn museon palvelupisteen puhelinnumerosta 044 703 7161 tai sähköpostilla info.ppm(at)ouka.fi

Opastus kestää noin tunnin ja siinä ajassa ehditään kiertää ripeästi koko perusnäyttely. Haluttaessa kierrosta voidaan myös muokata ryhmälle sopivaksi.

Opastuskierrosten hinnat:

  • päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmät
    ti-pe klo 9.00-16.00 30 €
  • muut ryhmät ti-pe
    klo 9.00-16.00 50 €

Huom. Linja-autot eivät voi ajaa museon pihaan. Lähin bussiparkki on Myllytullin koulun ja Laplands Hotelsin välissä.

Niilo Naakan kertomuksia -
12 erilaista tarinaa kaupungin historiasta.

Katsele ja kuuntele tai lue!

Pohjois-Pohjanmaan museo on tuottanut pienoisnäyttelyitä, jotka ovat lainattavissa.

Lainattavia pienoisnäyttelyitä