In English | Tekstin koko A- A+

Paperinukke -- muotinukesta keräilyesineeksi Paperinukke -- muotinukesta keräilyesineeksi

Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa ja kerroksissa on 24.4.–29.8.2004 välisellä ajalla esillä eriaikaisia, itse tehtyjä ja painotuotteena valmistettuja paperinukkeja. Nämä alkuaan muodin luojien avuksi luodut miniatyyrihahmot ovat vuosien saatossa muuttuneet tyttöjen suosikkileluista keräilyesineiksi.


Määritelmä

Yksinkertaisimmillaan paperinukke voidaan määritellä näin: se on kaksiulotteinen paperille piirretty tai painettu hahmo. Hahmo voi esittää henkilöä, eläintä tai esinettä. Kun määritelmää laajennetaan, se kattaa myös samantyyppisiä aiheita tehtynä muistakin materiaaleista: muovista, kankaasta tai puusta. Toisaalta paperinukke voi olla myös kolmiulotteinen. Esimerkiksi Oulussa 1880-luvulla valmistetut paperinuket – tai oululaisittain pappistokat - ovat kolmiulotteisia. Niiden vaatteisiin on lisätty koristeita ja drapeerauksia, joilla on saatu aikaan kolmiulotteinen vaikutelma. Laajimmillaan käsitteeseen voidaan lisätä myös muunlaiset paperille painetut leikkikalut: paperiset lentokoneet, autot, junat, eläimet, karusellit, talot ja huonekalut.


Muotinukestä keräilyesineeksi

Meille tutun, puettavan paperinuken ensimmäiset versiot valmistettiin eurooppalaisen muodin keskuksissa 1700-luvun puolivälissä. Käsin maalattujen pienoismallien avulla muodinluojat esittelivät töitään asiakkaille. Lasten leikkikaluksi nukke kehittyi vasta seuraavan vuosisadan aikana painotekniikan kehittymisen ja paperin teollisen valmistamisen myötä.
Tyttöjä ovat kautta aikojen kiinnostaneet leikit, joissa eri materiaalista valmistetuille nukeille vaihdellaan vaatteita. Tähän tarkoitukseen paperi soveltuu mitä parhaiten. Myös ne, joilla ei ollut varaa hankkia kalliista materiaaleista valmistettuja leikkikalunukkeja, saattoivat hankkia edullisempia paperisia vaihtoehtoja. Paperinukeilla ovat leikkineet myös pojat, mutta tuolloin aiheina ovat olleet esimerkiksi sotilaat.

Sota-aikana 1940-luvulla kotimainen paperinukke-tuotanto eli kukoistusaikaansa. Materiaalipula vaikutti paperin laatuun, mutta sitä oli kuitenkin saatavilla. Niinpä monet kirjapainoalan yhtiöt ottivat paperinuket tuotantoonsa. Vielä 1950-luvulla paperinuket olivat tyttöjen suosikkileikkikaluja. Kotimaisen tuotannon hiipuminen ja kilpailevat tuotteet – esimerkiksi Barbiet - sysäsivät paperinuket syrjään lasten leikeistä 1970–80 -luvuilla. Näyttelyssä on esillä paperinukke-aarteita niin museon kokoelmista kuin yksityisten keräilijöiden kätköistä. Erikoisen – ja upean – kokonaisuuden museon kokoelmissa muodostavat huolellisesti käsityönä valmistetut paperinuket, jotka ajoittuvat 1880-luvulle.Esillä on niin kotimaisia kuin ulkomaalaisiakin painotuotteita, paperinukkeja sota-ajalta, Apu-lehden julkaisemia nukkeja sekä keräilijöiden suosikkeja 1950-luvulta 1980-luvulle.