In English | Tekstin koko A- A+

PIENI, PIENEMPI, PIENIN -- Marja-Liisa Ahosolan käsissä ja ohjauksessa syntyneitä nukketalominiatyyrejä PIENI, PIENEMPI, PIENIN -- Marja-Liisa Ahosolan käsissä ja ohjauksessa syntyneitä nukketalominiatyyrejä

Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa on esillä näyttely Pieni, pienempi, pienin – Marja-Liisa Ahosolan käsissä ja ohjauksessa syntyneitä nukketalominiatyyrejä. Ahosola on oululainen miniatyyriharrastaja, joka innostui aiheesta 1990-luvun alussa. Lisäoppia pienoismallien tekemiseen Marja-Liisa Ahosola on hakenut kursseilta Yhdysvalloista. Hän on pitänyt myös lukuisia kursseja muille aiheesta innostuneille; näyttelyssä onkin esillä myös Ahosolan oppilaiden töitä. Näyttelyn yhteydessä järjestetään yhden viikonlopun mittainen työpaja. Näyttely on esillä 4.9. saakka. Tuolloin se sulkeutuu jo klo 15.

Marja-Liisa Ahosola

- Koulutus: FM (1991), tekstiilialan artesaani (1999) ja merkonomi (2009)

- Vuonna 1999 saatu IGMA Artisan -arvo

- Vuonna 2003 tästä korkeampi IGMA Fellow-arvo (Fellow tarkoittaa suurin piirtein mestaria).

- Kesällä 2005 IGMA Guild School -stipendi Castineen (Maine/USA), jolloin viikon maailman parhaiden alan opettajien opissa. Ahosola piti työpajan mininallen huovuttamisesta.

IGMA eli International Guild of Miniature Artisans on kansainvälinen miniatyristien järjestö, jonka päämaja on USA:ssa. Näin siitä kerrotaan sen omilla nettisivuilla:

"IGMA perustettiin edistämään mallitarkkojen miniatyyrien asemaa taidemuotona, lisäämään tietoisuutta korkealuokkaisesta käsityötaidosta ja parantamaan sen arvostusta julkisuudessa, hankkimaan tunnustusta kyvykkäille käsityöläisille ja palkitsemaan näitä sekä edistämään korkeimman luokan käsityötä, rohkaisemaan uusien käsityöläisten kehitystä ja koordinoimaan ja palvelemaan käsityöläisten ja muiden harrastajien etuja ja tarpeita." (suomennos: Markku Pulkkinen)

Yhteydenotot Marja-Liisa Ahosolaan pienoismalliasioissa:
PieniPienempiPienin(at)gmail.com


Marja-Liisa Ahosola kertoo, että hänen kiinnostuksensa miniatyyreihin syttyi aikuisiällä, 1990-luvun alkupuolella. "Isäni oli rakennusmestari, mutta ei koskaan tehnyt tyttärelleen nukketaloa, vaikka siitä haaveilin.", Ahosola kertoo.

"Opetin minijuttuja 2005-2010 nukketaloharrastajille." Ryhmissä oli noin 10 oppilasta ja opetusta kolmen tunnin ajan kerran viikossa. "Kyllä tästä aika monta tuntia tuli kaiken kaikkiaan.", toteaa Ahosola.

"Olen enemmänkin innostunut pienten kokonaisuuksien luomisesta kuin isojen nukkekotien kanssa puuhailusta. Harrastuksessa viehättää haaste siitä, kuinka saada normaalikokoisia esineitä kutistettua minikokoon niin, että esineet näyttävät realistisilta. En niinkään pyri määrälliseen tulokseen vaan laadulliseen. Se mitä tehdään, se tehdään hyvin.", kertoo Marja-Liisa Ahosola.

Muun muassa näiden reilun kolmen sentin mittaisten nallekarhujen johdosta Marja-Liisa Ahosolalle myönnettiin IGMA Fellow-arvo.
 
Orkideahuoneessa on muun muassa
paperista valmistettuja, noin viiden sentin korkuisia orkideoja.
Pienois-hellahuone on tehty museon hellahuoneen mukaisesti. Yksityiskohtia on lisätty.
(klikkaamalla suuremmaksi)
Laajempi näkymä orkideahuoneesta.
(klikkaamalla suuremmaksi)


Kuvia voidaan käyttää näyttelystä tiedottamiseen
Pienoismallien © Marja-Liisa Ahosola

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyssä on esillä pieniä huoneita, joissa aiheina ovat Marja-Liisa Ahosolan omat mielenkiinnon kohteet. "Olen ollut innokas käsitöiden tekijä lapsesta asti ja tästä tuli idea käsityöliikkeeseen." Orkideahuone kertoo puolestaan kiinnostuksesta orkideoihin ja puutarhamökki innokkuudesta puutarhanhoitoon. Idea hellahuoneesta tuli museon taholta.

Marja-Liisa Ahosolan töiden lisäksi näyttelyssä on mukana myös kahden hänen oppilaansa, Leena Kajanderin ja Anne Sotkasiiran töitä. Nämä katseluhuoneet on valmistettu Ahosolan pitämien kurssien innoittamina. Näyttelyn töitä katsoessaan museokävijä saa vinkkejä eri tekniikoista ja materiaaleista.
Näyttelyn työt ovat pääasiassa mittakaavassa 1:12.
 

TYÖPAJAT 11.–12.6.2011

Näyttelyn yhteydessä järjestetään
työpajaviikonloppu, jossa valmistetaan
Marja-Liisa Ahosolan opastuksella huoneen nurkkaus.

Nurkkaus on tapetoitu 1800-luvun lopun / 1900-luvun alun tyyliin ja siihen on mahdollisuus valita boordinauha kolmesta vaihtoehdosta. Puusälelattia liimataan kurssin aikana. Nurkkaukseen valmistetaan ajan mukainen tuoli ja pöytä. Nurkkaus on noin 24 cm korkea, joten se on kiva katseenvangitsija esimerkiksi kirjahyllyssä.

Työpaja
  • maksaa 50 €
  • on kahden päivän mittainen, kuusi tuntia kumpanakin päivänä (klo 10.30 - 16.30)
  • on tarkoitettu aikuisille (yli 15-vuotiaille)
  • mahtuu 10 osallistujaa
  • hinta sisältää materiaalit ja opetuksen
  • työvälineet (askarteluveitsi, sakset ja pinsetit) tulisi olla itsellä mukana
Koska paikkoja on rajoitetusti, pyydämme sitovaa ilmoittautumista kurssille 7.6. mennessä museon kanslian puhelinnumeroon 050 316 6497.


Linkkejä:

IGMA International Guild of Miniature Artisans

YLEn sivulla juttua näyttelystä