In English | Tekstin koko A- A+

Pirtistä, pihalta ja pellolta - Riitta Lahtisen valmistamia pienoismalleja Pirtistä, pihalta ja pellolta - Riitta Lahtisen valmistamia pienoismalleja

Pirtistä, pihalta ja pellolta
Riitta Lahtisen valmistamia pienoismalleja

Pienoisnäyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa 12.4.–5.6.2016


 

"Kaikki alkoi kelkasta", toteaa Riitta Lahtinen ja esittelee pienoismallia lasten työntökelkasta. Harrastus on nyttemmin loppunut, mutta tätä näyttelyä varten syntyi vielä komuutti, sekin muistoista tehty.

Oululainen Riitta Lahtinen on ikuistanut lapsuutensa, 1950–60-lukujen sielunmaiseman pienoismalleihinsa. Iin Kuivaniemessä sijainneen lapsuudenkodin kamari, pirtti, vasikka-haka, navetta ja monta muuta maalaistalon elämänpiiriin kuulunutta asiaa on herätetty henkiin kierrätysmateriaaleista tehtyjen pienoismallien avulla. Ainoastaan pienoiseläimet on ostettu valmiina. "Hevosen jalkoja olen kyllä pidentänyt. Se ei näyttänyt suomenhevoselta.", täsmentää Riitta Lahtinen.

Samantapaisia pirttejä, pihapiirejä ja peltoja oli sodanjälkeisessä maatalousvaltaisessa Suomessa lukemattomia. Muutoksen enteet alkoivat näkyä 1950-luvulla: traktorit syrjäyttivät hevosten työpanoksen maa- ja metsätaloudessa. Metsurit moottorisahoineen tulivat pienviljelijä-metsätyömiesten tilalle. Elinkeinojen rakennemuutos aiheutti maaltapaon ja tilojen autioitumisen.

Onnen aika elää vielä suurten ikäluokkien muistoissa.


Pirtin pienoismalli kuvattavana museolla. Riitta Lahtinen viimeistelee sisustusta. Kuva: PPM


Kuvat: Mika Friman / Oulun taidemuseo