In English | Tekstin koko A- A+

Viidakon valtias ja universumin herra -- poikien sankareita Tarzanista hämähäkkimieheen Viidakon valtias ja universumin herra -- poikien sankareita Tarzanista hämähäkkimieheen

Pohjois-Pohjanmaan museon tuottamassa poikien toimintaleluja esittelevässä näyttelyssä on esillä satoja toimintafiguureja Tarzanista He-Maniin ja Prätkähiiristä Turtleseihin. Näyttely on katsaus suomalaisten lasten suosikkeihin ja esillä on sarjoja, jotka ovat kotiutuneet maamme lelumarkkinoille.
Museon kokoelmissa toimintaleluja on jonkin verran. Osa leluista on tullut lahjoituksina ja osa on museon uushankintoja, esimerkiksi uusi Hulk-hahmo "Smash and crush". Näyttelyssä on esillä myös yksityiskokoelmista lainattuja leluja, muun muassa erittäin kattavat kokoelmat 1980-luvun suosikkeja Masters of the Universe ja Transformers.
 
Pojille tarkoitetut toimintalelut ja nuket ovat Suomessa suhteellisen uusi ilmiö. Niiden voittokulku voidaan katsoa alkaneeksi 1980-luvulla. Yhdysvalloissa leluja valmistettiin jo 1940–1950-luvuilla - mutta Suomeen niitä ei pula-ajan jälkimainingeissa tuotu. 1970-luvun tiedostavassa ilmapiirissä arvostettiin puolestaan kehittäviä leluja. Samalla rauhanliike puuttui entistä tiukemmin sota- ja taistelulelujen myyntiin. Toimintalelujen aseistariisunta sai vuonna 1986 puolittaisen voiton, kun sosiaalihallituksen pääjohtaja Vappu Taipale ja lelukauppiaat sopivat, ettei sotaleluja levitetä. Vuotta myöhemmin Kemissä järjestettiin lasten aseistariisuntapäivät ja päiväkodit vastustivat epidemian lailla levinnyttä He-Man – nukkea kehottaen lapsia jättämään nämä lelut kotiin.

Toiminnalliset lelut kuten lelut yleensäkin ovat oman aikansa tuotteita ja heijastavat aikansa muotia, arvomaailmaa ja kasvatusihanteita. Poikien leikeissä toistuvat hyvän ja pahan taistelua esittävät leikkikalut. Taisteluleikkien roolijako on selkeä: jokainen on joko hyvä tai paha. 1950-luvulla poikien taisteluleikkien hahmoja olivat "länkkärit" ja "inkkarit". Lännenmiehet edustivat hyvää ja intiaanit pahaa. Leikkeihin johdattelivat sarjakuvat ja seikkailukirjat. 1980-luvun suosikkisarja "Masters of the Universe" sai inspiraationsa samanaikaisesta elokuvasta "Conan Barbaari". He-Manin esikuvana oli lihaskimppu Arnold Schwarzenegger – tosin vaaleahiuksisena versiona. Tämän päivän toimintahahmot eivät pääsääntöisesti esitä tiettyjä henkilöitä, etnisiä ryhmiä tai rotuja. Kyseessä ovat pikemminkin mielikuvitushahmot, joissa yhdistyy piirteitä niin ihmis-, eläin- kuin mielikuvitusmaailmasta.

Leikkikaluteollisuuden kehittämiä hahmoja ilmestyy kauppoihin yhä kiihtyvämpään tahtiin. Markkinoille päätyvät lelut ovat harkitun tuotekehittelyn tulos; lelujen toimivuutta testataan lapsista kootuilla koeryhmillä ja vain testin läpäissyt lelu pääsee tuotantoon. Maailmanmarkkinoille suunnatuissa leluissa ei ole kansallisia eroja, vaan ne ovat samanlaisia kaikissa kehittyneissä maissa. Suosikit pysyvät pinnalla kolmesta viiteen vuoteen, jotkut vain yhden sesongin. Lelusarjoja tehdään tunnetuiksi oheistuotteiden, kuten sarja- ja elokuvien, lehtien, kirjojen, pelien ja vaatteiden avulla. Sarjoja kasvatetaan lisä- ja jatko-osilla, joita ilman tarina jää vajaaksi. Näyttelyssä esillä oleviin sarjoihin kuuluu kymmeniä erilaisia kerättäviä figuureja.

Pohjois-Pohjanmaan museon näyttelyssä on esillä Masters of the Universe – sarjan hahmoja 1980-luvun alusta ja saman sarjan hahmoja vuodelta 2001. Hahmoja vertailtaessa näkee selvästi, että toimintalelut heijastelevat aikansa maailmaa. Käsitys siitä, mikä on pelottavaa, muuttuu. He-Manin vihamiehen Skeletorin ratsu Panthor vuodelta 1982 näyttää lähinnä kesykissalta verrattuna tämän päivän irvistelevään, alkukantaiseen Panthoriin. Ajan kuluminen ilmenee myös He-Manin hiusmallissa, joka on muuttunut "polkkatukasta" tämän päivän muodin mukaiseen leikkaukseen. He-Manin vartalo on puolestaan muuttunut 1980-luvun "bodarista" lihaskimpuksi, joka ammentaa voimansa hormoneista. Kahden vuosikymmenen takaiset hahmot näyttävät perin kömpelöiltä kun niitä vertaa nykyisiin yksityiskohtia pursuaviin ja moderneilla aseilla varustettuihin, mitä moninaisimmin keinoin tappamaan pystyviin, sankareihin.

Toimintafiguureja on pidetty poikien nukkeina. Voidaan myös ajatella, että ne ovat nykyaikaisia vastineita tinasotilaille, joilla on leikitty jo vuosisatoja. Tutkimusten mukaan toimintalelut auttavat purkamaan aggressiota ja toimintatarmoa kyse on kuitenkin hyvän ja pahan taistelusta eikä niinkään väkivaltaisista taisteluista. Ne ovat tämän ajan jännittäviä satuhahmoja.

Toimintaleluja on esillä Pohjois-Pohjanmaan museossa 30.8.- 2.11.2003

Esillä on seuraavia sarjoja: ACTION MAN, BATMAN, BATTLE BEAST, DINO RIDERS, G. I. JOE / ACTION FORCE, HERCULES, HULK, HÄMÄHÄKKIMIES, KATUHAIT, MAGICIAN, MASTERS OF THE UNIVERSE, MAX STEEL, MIGHTY MAX, MUSTANAAMIO, POWER RANGERS, PRINCESS OF POWER, PRÄTKÄHIIRET, STAR WARS, TARZAN, TERÄSMIES, TOXIC CRUSADERS, TRANSFORMERS, TURTLES ja ZORRO