In English | Tekstin koko A- A+

Poron jäljillä Poron jäljillä

POHJOIS-POHJANMAAN MUSEOSSA on 6.2.–15.3.2009 välisellä ajalla esillä SUOMEN KÄSITYÖN MUSEON tuottama näyttely Poron jäljillä. Ylikiimingin kunnan liityttyä Oulun kaupunkiin vuodenvaihteessa 2009 Oulusta tuli maamme eteläisin poronhoitoalue, joten aihe on ajankohtainen.

Poro on pohjoisen ihmiselle muutakin kuin pelkkä eläin, se on kokonainen maailma, elämäntapa ja ajattelun aihe. Näyttely kertoo pohjoisen poronhoitoalueen käsityöläisistä ja porosta monipuolisena aiheena, ideana ja käsityömateriaalina. Kysymyksessä ei ole perinteinen museonäyttely, sillä näyttelyssä pääsee kokemaan virtuaalisen poroajelun, kuuntelemaan pohjoisen ääniä laavussa ja kokeilemaan suopungin heittoa. Näin ollen näyttely soveltuu erityisen hyvin lapsiryhmille ja lapsiperheille.

Poromateriaalia käytetään monella tavalla; porosta ei oikeastaan jää käyttämättä mitään. Vanhan tarinan mukaan jopa poron henki kulkee tuulen mukana ohjaamassa Lapin ihmistä. Luonnonmuotojen ja -materiaalien kunnioitus sekä kiinteä yhteys poronhoidon vuosikiertoon näkyvät selvästi pohjoisen käsityöläisten tuotannossa.

Poro raaka-aineena voidaan jakaa käsityötuotteiden valmistuksen osalta koviin ja pehmeisiin materiaaleihin. Pehmeät materiaalit pitävät sisällään lähinnä poron nahkasta valmistetut käyttöesineet ja vaatteet. Kovien materiaalien käytöllä tarkoitetaan poron sarvien ja luiden hyödyntämistä. Yhä enenevässä määrin poromateriaalia käytetään erilaisten asusteiden, tekstiilien ja taideteoksien osasina tai jopa päämateriaalina. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda esille niin perinteisiä kuin uudistuotantoa olevia käsityötuotteita sekä valmistustapoja. Aineistoa näyttelyä varten on kerätty tekemällä useita dokumentointimatkoja eri puolilla Lappia ja haastattelemalla käsityöläisiä heidän omissa asuin- ja työskentely-ympäristöissään.

Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttelyssä on esillä kansanperinteen tallentaja, kirjailija Samuli Paulaharjun (1875–1944) keräämä esinekokoelma, jossa on esillä 1900-luvun alku-puolelle ajoittuvaa saamelaisesineistöä. Näyttelyissä kävijä voi vaikkapa pohtia, mitä eroa on kodalla ja laavulla?

Näyttelytekstit ovat myös englanniksi.
Museon Lappi-osasto


Tätä ja paljon muuta on Poron jäljillä -näyttely:


Voit istua laavussa ja kuunnella pohjoisen ääniä...
voit kurkistella porokaapin sisälle.


Virtuaalinen poroajelu vie sinut pohjoisen hangille...
voit kokeilla suopungin heittoa


Voit tutustua perinteisiin... ja perinteen taitajiin.


 

NUKKETEATTERIESITYS
klo 12 ja 14


Nukketeatteri Sytkyt
esittää Juha Laukkasen johdolla
Sakari Topeliuksen sadun
Sampo Lappalainen.
(kesto 20 minuuttia)

POROAJELUA AINOLAN PUISTOSSA
klo 12 -15

Lapsille maksutonta poroajelua museon piha-alueella.
Ajeluttajana on poroisäntä Esa Kaleva.

Poroajeluun osallistuvilla perheillä on museoon vapaa pääsy!

Mehutarjoilusta vastaa
Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry.

 


             
 


Linkit:

Suomen käsityön museo

Poron jäljillä - nettimateriaali
Huom. Lasten poro -osuus keskeneräinen

Oulun yliopisto / Saamelainen kulttuuri

Giellagas-instituutti