In English | Tekstin koko A- A+

Rakkaudesta Marilyniin Rakkaudesta Marilyniin

Martti Dahlströmin Marilyn-aiheisia esineitä
Pienoisnäyttely Pohjois-Pohjanmaan museossa 7.8.–2.9.2012

 

Kaikkien aikojen kenties tunnetuimman naispuolisen filmitähden, Marilyn Monroen kuolemasta on kulunut 50 vuotta. Monroe kuoli kotikaupungissaan Los Angelesissa 5.8.1962. Pienoisnäyttely RAKKAUDESTA MARILYNIIN esittelee oululaisen MARTTI DAHLSTRÖMIN Marilyn-aiheista esinekokoelmaa. Dahlströmin rakkaus Marilyniin syttyi jo viime vuosisadalla, joskus 1980-luvun alkupuolella. Vuosien varrella hänelle on kertynyt monenlaista Marilyniin liittyvää keräilyesineistöä, muun muassa julisteita, tauluja, kortteja, kirjoja ja musiikkia. Näistä esineistä on koottu näyttely, joka on esillä Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa 7.8.–2.9.2012.

Norma Jeane Mortenson (myöhemmin Norma Jeane Baker) syntyi 1.6.1926 Los Angelesissa, Kaliforniassa. Rikkinäisen lapsuuden jälkeen Norma Jeane aloitti uransa mallina, mikä johti ensimmäiseen filmisopimukseen vuonna 1946. Tuolloin hän otti käyttöön taiteilijanimensä Marilyn Monroe.

Marilyn Monroen  varhaiset roolit olivat pieniä, mutta hänen suorituksensa elokuvissa Asfalttiviidakko ja Kaikki Eevasta (molemmat vuodelta 1950) saivat hyvän vastaanoton. Hänen komediennen kykyjään ylistettiin muun muassa elokuvissa Herrat pitävät vaaleaveriköistä ja Kuinka miljonääri naidaan (molemmat vuodelta 1953), Kesäleski (1955) sekä Piukat paikat (1959) ja hänestä tuli yksi Hollywoodin suosituimmista tähdistä.

Monroen luokittelu "tyhmäksi blondiksi" rajoitti hänen uramahdollisuuksiaan, joita hän yritti aktiivisesti laajentaa. Hän opiskeli Actors Studiossa New Yorkissa ja perusti oman tuotantoyhtiön, Marilyn Monroe Productionsin. Kriitikot kehuivat hänen roolisuoritustaan elokuvassa Bussipysäkki (1956) ja hän sai parhaan naisnäyttelijän Golden Globe -palkinnon musiikki- tai komediaelokuvan kategoriassa roolisuorituksestaan elokuvassa Piukat paikat.

Monroen tähtikuvaan kuuluu traaginen yksityiselämä: epäonninen lapsuus, haparoivat miessuhteet, ammatillinen epävarmuus ja salaperäinen kuolema. Vaikka hän oli koko maailman palvoma tähti, yksityiselämässään hän oli onneton. Hänen epävarmuutensa vaikeutti hänen työskentelyään ja ihmissuhteitaan. Marilyn Monroe kuoli unilääkkeiden yliannostukseen, ja hänen kuolemastaan on esitetty erilaisia arvioita ja salaliittoteorioita. Virallisesti kuolinsyyksi todettiin "todennäköinen itsemurha".

Marilyn Monroesta on kuolemansa jälkeen tullut Elvis Presleyn ja James Deanin veroinen myytti, ja hänestä lienee kirjoitettu enemmän elämäkertakirjoja kuin kenestäkään muusta lähihistorian henkilöstä. Hänen vaikutustaan naiskuvaan ja länsimaiseen filmitähtikulttiin pidetään merkittävänä. Häntä pidetään myös vedenjakajana vanhan ajan tähtikuvan sekä myöhemmän arkisemman tähtikuvan välillä.

Marilynin tähti ei sammunut hänen kuolemaansa; hänen valovoimaiseen olemukseensa voimme törmätä lähes päivittäin. Marilynin kauniit kasvot koristavat lukuisia matkamuisto- ja koriste-esineitä sekä käyttöesineitä julisteista ja postikorteista sukkiin ja kahvimukeihin. Marilynin  kuvien kaupallisen arvon huomasi ensimmäisten joukossa taiteilija Andy Warhol, joka julkaisi 1960-luvulla pop-taiteen klassikoksi muodostuneet moniväriset serigrafia-vedokset Marilynin kasvoista.


Copyright Martti Dahlström