In English | Tekstin koko A- A+

Sankarilliset lelut – neuvostoleluja Lenin-museon kokoelmasta Sankarilliset lelut – neuvostoleluja Lenin-museon kokoelmasta

Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa on avattu keskiviikkona 16.5.2007 näyttely Sankarilliset lelut leluja Lenin-museon kokoelmista. Näyttely on esillä 2.9. saakka.


Lapsi tutustuu maailmaan leikkikalujen avulla. Leikit kehittävät mielikuvitusta ja valmistavat lasta aikuisten elämäntilanteisiin. Neuvostoyhteiskunnan rakentajat kuvittelivat lapsensa tulevaisuuden maailmaan, jossa koneet valjastetaan ihmisen apulaisiksi. Siksi oli tärkeää rakentaa leluja, jotka opettaisivat lapsille oikeanlaista ideologiaa. Porvarilliset vauvanuket lensivät nurkkaan, kun leikkikalukomitean johtamat pedagogiset insinöörit suunnittelivat muun muassa kolhooseja, pioneerien kaivoksen ja kokonaisen puna-armeijan lapsille.

Neuvostoleikkikalut ovat osa menneen vuosisadan kulttuuria: ne heijastelevat aikansa symboleja mutta kertovat samalla ajattomista arvoista. Näiden leikkikalujen avulla saamme tietoa ihmisten arjesta mutta myös sosialismin rakentajien kasvatuksesta: perinteiset nuket muuttuivat lääkäreiksi, miliiseiksi ja lentäjiksi. Leikkikalujen avulla lapsiin juurrutettiin kiintymys isänmaahan ja sen saavutuksiin.

Neuvostoliiton tieteellis-teknillinen kehitys heijastui leikkikaluihin: uusista automalleista tehtiin pienoismallit ja punatähdillä varustetut lentokoneet lensivät lastenkamareissa. Leikkikalut kertoivat jopa ensimmäisestä avaruuslennosta. Lelut heijastavat ajankuvaa ja historian tapahtumia vähintään yhtä hyvin kuin oppikirjat.

Näyttelyssä Sankarilliset lelut – leluja Lenin-museon kokoelmista avautuu nostalginen ikkuna naapurimaamme historiaan: lelut kuvastavat hyvin koko kommunismin kehittymistä ja myös romahdusta. Toki nämä leikkikalut ovat tuttuja meille suomalaisille: kukapa ei muistaisi Neuvostoliiton-tuliaisiksi saatua Miska-karhua.


Lenin-museon tutkija Mia Heinimaan toimittamaa kirjaa
on saatavissa museokaupasta hintaan 33 €Tyttö leluineen vuonna 1963.