In English | Tekstin koko A- A+

Sata sankaritarinaa urheilusta

9.6.2016–8.1.2017

Näyttely kertoo tarinoita suomalaisen urheilun historiasta ja tutustuttaa katsojan niin urheilun tähtihetkiin kuin pettymyksiinkin. Esille on nostettu myös hieman unohdetumpia tarinoita. Kuka esimerkiksi muistaa Taavi Tammisen menetetyn kultamitalin tapauksen Antwerpenin olympialaisista vuonna 1920? Tai tietää sen, että Ouluun perustettiin Suomen ensimmäinen potkukelkkailuun erikoistunut seura Oulun Potkinklubi maaliskuussa 1891.

Vuosi 2016 on urheilun huippuvuosi. Tänä vuonna on kulunut 120 vuotta ensimmäisten modernien olympialaisten järjestämisestä. Samana vuonna perustettiin muuten Pohjois-Pohjanmaan museo! Myös nyt on olympiavuosi; urheilukansan katseet kääntyvät Rioon elokuussa. Kesäkuussa alkavat jalkapallon Euroopan mestaruuskisat Ranskassa. Yleisurheilun suomenmestaruuskilpailut Kalevan kisat ovat puolestaan heinäkuussa Oulussa. Lisäksi useat paikalliset urheiluseurat täyttävät tasavuosia: Oulun NMKY, Oulun Uinti, Oulun Naisvoimistelijat, Oulun Kärpät, Oulun Judokerho ja Oulun Kisko.

  

Pääosa näyttelyn esineistöstä on lainassa Urheilumuseosta. Helsingissä sijaitseva erikoismuseo avattiin Olympiastadionilla vuonna 1943. Urheiluhistorian tutkimus ja nykydokumentointi ovat keskeinen osa Urheilumuseon toimintaa. Urheilumuseon kokoelmissa on yli 30 000 esinettä urheilun ja liikuntakulttuurin eri osa-alueilta sekä 300 000 valokuvaa 1880-luvulta nykypäiviin asti.  Tällä hetkellä Urheilumuseon näyttely on suljettu stadionin remontin vuoksi.

Pohjois-Pohjanmaan museossa näyttely etenee aiheittain. Vitriineissä esitellään esimerkiksi urheilumuotia sekä eri lajeja. Olympiateema on vahvasti esillä näyttelytilan keskiosassa. Vitriinien esineet, kuvat ja tekstit kertovat omaa tarinaansa suomaisesta urheiluhistoriasta mutta myös tästä päivästä. Näihin tarinoihin on mahdollista tutustua tietokoneohjelman tai näyttelyesitteen avulla. Kaikissa tietokoneissa on samat 100 kertomusta.

Esillä on esimerkiksi uimamaisterin näyttöasu 1910-luvulta, juoksijalegenda Paavo Nurmelle kuuluneita esineitä sekä jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon EM-asut. Myös uudemmilla tähdillä on osansa näyttelyssä. Näitä ovat esimerkiksi formulakuski Mika Häkkinen, suunnistaja Minna Kauppi, koripalloilija Hanno Möttölä ja jääkiekkosankari Teemu Selänne. Ja tietysti mäkikotka Matti Nykänen, jonka mitalikokoelma on kokonaisuudessaan esillä. Myös Pohjois-Pohjanmaan museon esine- ja kuvakokoelmia on käytetty näyttelyn yhteydessä.

Olemme halunneet nostaa näyttelyssä esille myös pohjoisia urheilutarinoita. Alkuvuodesta 2016 haimme yleisöltä urheilutarinaehdotuksia muun muassa sosiaalisen median kautta sekä lehtien välityksellä. Näiden ehdotusten perusteella mukaan lupautuivat esimerkiksi kaikkien aikojen paras oululaisjääkiekkoilija Reijo Ruotsalainen, menestynyt uimari Maarit Sihvonen ja EM-pronssia saavuttanut taitoluistelija Susanna Pöykiö. Mukana ovat myös EM-kultamitalisti, judoka Jaana Ronkainen, kullanhuuhdonnan MM-mestari Pirjo Muotkajärvi, palkittu raviohjastaja Jorma Kontio sekä jääspeedwayn maailmanmestari Jarmo Hirvasoja. He ovat ystävällisesti lainanneet lajiinsa liittyvää materiaalia näyttelyyn.

Näyttelyn kummina toimii taitoluistelija Susanna Rahkamo. Hän teki parinsa Petri Kokon kanssa suomalaisen jäätanssin historiaa voittamalla muun muassa Euroopan mestaruuden ja MM-hopeaa vuonna 1995. "Urheilijan uralla on paljonkin pettymyksen hetkiä. Niitä on loppukädessä enemmän kuin huippuhetkiä. Mutta ne huippuhetket sitten kannattelevat ja niiden avulla kestää ne huonotkin hetket. Yksittäisenä parhaana hetkenä on Helsingin EM-kisat vuonna 1993, jossa me voitettiin ensimmäinen arvokisamitali. Luisteltiin Sibeliuksen Valse Trieste. Kun musiikki loppui, oli hetken täysi hiljaisuus ja sitten siihen meidän näkökenttään tulee sadoittain ja tuhansittain kukkia. Ruusuja ja kaikkea siihen hiljaisuuteen. Se on sellainen kuva, joka on painunut mieleen."

Yhteistyössä: Urheilumuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museo

 
 
Pohjoisen urheilutarinoiden keruu päättyi 31.3.2016. Kiitokset kaikille osallistuneille!

Katso You Tubesta:
 

Hyödynnä kisaetu!

Kalevan kisojen pääsylipulla kaksi aikuista yhden hinnalla Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttelyyn. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Etu voimassa näyttelyn loppuun saakka.