In English | Tekstin koko A- A+

Siikasaari Siikasaari

Siikasaaren sankan kuusikon keskellä on metsä- ja uittomuseo, jonka suurimpana kokonaisuutena on Parttuaisen metsäkämppäkartano. Kuusikossa mutkittelee myös ansapolku, joka johdattelee vierailijan menneen ajan pyyntikulttuuriin. Tervahaudalle käveltäessä ohitetaan komea Yli-Juuruksen talo ja Ala-Potkunjärven uittokämppä.

Parttuaisen metsäkämppäkartanon  kaikki rakennukset on tehty Metsähallituksen tyyppipiirustusten mukaan 1940-50-luvuilla. Kämppäkartanoon kuuluu miehistökämppä eli tylsäpää, työnjohtajien kämppä eli teräväpää, sauna, talli, valjaiden kuivaushuone, varastorakennus, polttopuukatos ja käymälä.

Juuruksen tila sijaitsi Oulujokivarressa Juurusojan suussa. Tila oli varakas, niin sanottu koko manttaalin tila, joka muun muassa toimi kestikievarina 1800-luvun alussa. Yli-Juuruksen taloon on sisustettu oulujokinen talonpoikaisinteriööri.

 

Ansapolku

Tiheässä kuusikossa kulkevan polun varteen on rakennettu ansapolku, johon on viritetty sekä linnuille että nisäkkäille erilaisia pyydyksiä ja ansoja. Esillä on mm. loukkuja, rihmapyydyksiä, käpälälauta ja sudenkuoppa.

Tervahauta

Siikasaaressa oleva tervahauta on otettu käyttöön vuonna 1998. Tervahauta ladotaan alkukesästä ja sytyttäminen tapahtuu juhannusaattona.

Leipomispäivät

Muutaman kerran kesässä lämmitetään suuri Yli-Juuruksen talon leivinuuni ja vietetään leipomispäivää.