In English | Tekstin koko A- A+

Sulkakynästä hiireen -- maanmittauksen historiaa Suomessa Sulkakynästä hiireen -- maanmittauksen historiaa Suomessa

Pienoisnäyttely museon infotilassa 31.3. - 31.5.2009
Tuottaja: Maanmittauslaitos


Sulkakynästä hiireen -näyttely esittelee Suomen maanmittaustoiminnan keskeiset vaiheet. Valtiojohtoinen maanmittaus alkoi 1600-luvun alkupuolella, sillä karttojen tuotanto oli edellytys tehokkaan hallinnon ja verotuksen rakentamiselle. Maanmittauksen tuloksena valmistettiin tilus- ja kaupunkikarttoja, joiden avulla Suomi piirtyi entistä tarkemmin myös laajempiin maantieteellisiin karttoihin.

Näyttelyssä tulee esiin myös maanmittauksen tärkeä asema Suomessa toteutetuissa maareformeissa. Isojaon toimeenpano aloitettiin 1700-luvun puolivälissä, torpparit vapautettiin 1900-luvun alkupuolella ja viime sotien jälkeen maanmittarit olivat keskeisessä asemassa toteuttamassa siirtoväen asutustoimintaa.

Maanmittausauskultantti Eino Jokinen pyörineen
majatalon pihassa 5.7.1925. Pudasjärvi, Kurenalus.


Paikallisen lisänsä näyttelyyn tuo maanmittausinsinööri, kotiseutuneuvos Eino Jokisen (1902–1997) työuran esittely. Hän aloitti pitkän uransa niin sanottuna kruununtorppa-auskultanttina Pudasjärvellä vuonna 1925. Maanmittausinsinöörinä hän toimi vuodesta 1929 aina eläkkeelle jäämiseen asti vuoteen 1969. Hänen piirinään oli Pudasjärvi, mutta hän teki töitä muissakin kunnissa laatien muun muassa Sallan Aholanvaaran isojaon vuosina 1934–1938.

Pohjois-Pohjanmaan museosta ajatellen on merkittävää, että Eino Jokinen oli kantavana voimana, kun Turkansaaren ulkomuseota perustettiin ja kehitettiin. Eino Jokisen kuoleman jälkeen hänen perikuntansa lahjoitti museolle arvokkaan ja mittavan kuvakokoelman, jota on hyödynnetty tässäkin näyttelyssä.

Maamme ensimmäisen peruskartan valmistumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Tuo kartta valmistui Oulun Hyrkkään alueesta vuonna 1949.

Näyttelyssä esillä oleva maanmittaustyössä käytettävä esineistö on pääosin peräisin Jyväskylässä sijaitsevan Maanmittausmuseon kokoelmista. Esillä on myös Eino Jokiselle kuuluneita esineitä, jotka kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmiin

Eino Jokisen 1960-luvulla ottamia kuvia: jakomiehiä Livolla, pyykkikiven kantoa Pudasjärvellä ja Törrön suoviljelyksillä.
 
Katselmuksessa Hautaniemen talon mailla. Hetekylä, Pudasjärvi. Eino Jokinen vasemmalla. Kuvat: Eino Jokinen / Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmat


Maanmittauksen historiaan voi tutustua myös Karttakäärö-sivustolla osoitteessa www.karttakaaro.fi.Verkkonäyttely Maan mitta kuljettaa läpi vuosisatojen maanteillä, kaskipelloilla ja evakkotaipaleella pohtien maan ja maanomistuksen merkitystä suomalaisille. Verkkonäyttelyn tarinoiden kautta selviää, missä kaikkialla maanmittarin kädenjälki on näkynyt.