In English | Tekstin koko A- A+

Suomalainen puukko Suomalainen puukko

Puukko on ollut kautta historian suomalaisten tärkein henkilökohtainen työkalu. Se kulki sekä miehen että naisen vyöllä mihin tahansa he menivät. Puukko kuului arkeen ja juhlaan, sotaan ja rauhaan, työhön ja vapaa-aikaan lapsuudesta elämän loppuun asti. Yleistyövälineenä puukolla on ollut lukemattomia käyttötapoja. Puukauhojen ja -lusikoiden, astioiden, tuohiesineiden, pärekorien ja muiden tarvekalujen tekemisen lisäksi puukkoa on käytetty ruokailu- ja ruuanvalmistusesineenä. Puukon kantaminen yleisillä paikoilla kiellettiin lailla vuonna 1977.
 

Puukkomestari Jorma Heikkinen esitelmöi puukoista
Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa
torstaina 15.1.2009 klo 18.00.
Samalla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn.

Tilaisuuden järjestää Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry.
Vapaa pääsy.


Määritelmä: Puukko on yksiteräinen, erityisesti puun vuolemiseen soveltuva, tupessa kannettava lyhyt teräase ja yleistyökalu. Puukon kahva on kämmeneen sopiva, pituudeltaan noin 10 cm ja sen terä on yleensä kahvaa lyhyempi.
 

Suomen kansallismuseon tuottama kiertonäyttely esittelee tämän kansallisesineemme valmistuksen ja käytön historiaa sekä parhaimmat puukot kansallismuseon laajasta kokoelmasta.

Näyttelyssä on esillä 57 puukkoa tuppineen ja 24 puukkoa ilman tuppea. Ajallisesti esillä on puukkoja kivikaudelta nykyaikaan asti. Maaseppien tekemien kansanomaisten käyttöpuukkojen lisäksi edustettuna ovat kaikki tärkeimmät alueelliset erikoismallit, kuten Toijalan, Vöyrin, Kauhavan, Rautalammin, Pekanpään sekä Kainuun puukot ja Lapin leu'ut. Fiskarsin, Marttiinin ja Hackmanin teollisesti valmistetut tuotteet sekä sota-ajan ja armeijan käytössä olleet puukot saavat myös sijansa näyttelyssä. Tunnettujen henkilöiden käyttöpuukkoja edustavat muun muassa presidentti Urho Kekkosen suosikit, kainuulaiset Tommi-puukot.

Näyttelyssä on esillä Museoviraston tuottama lyhytelokuva (13,51 min) viimeisestä kauhavalaisesta puukkomestarista Kustaa Lammista sekä diaesitys (44 diaa) kainuulaisen Tommi-puukon teosta.

Näyttelyn tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
 

Näyttelyyn liittyvää julkaisua on myynnissä museokaupassa.

Risto Hakomäki:

SUOMALAINEN PUUKKO
THE FINNISH SHEATH KNIFE

Julkaisija:
Suomen kansallismuseo
ISBN 978-951-616-162-7
36 s.

10 €

 

Puukko on kuulunut niin sotilaan varustukseen... Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo / Uuno Laukan kokoelmat
 
...kuin naisen käteenkin.
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo / Samuli Paulaharju

 

Kansallismuseon näyttelyä on täydennetty Pohjois-Pohjanmaan museon kokoelmiin kuuluvilla hauskoilla puuveistoksilla. Veistokset on valmistanut Oulun sähkölaitoksen työntekijä Ferdinand "Nantte" Huotari (s. 1891). Puuveistokset esittävät Oulun sähkölaitoksen työntekijöitä toimissaan.

Näyttelyssä on niin ikään esillä puukkoja toimitusjohtaja Mikko Keisun kokoelmista. Myös museon työntekijät ovat tuoneet puukkojansa esille näyttelyyn.
 


Linkit:

YLE Elävä Arkisto
Kainuu vuonna 1981 - Pettuleipää, tervanpolttoa ja puukkoja: takoja Setti Keränen (1892–1989) kertoo Tommi-puukon teosta.

"
Näyttely on paljon parempi kuin odotin, ja odotin aika paljon.", professori Jukka Kemppisen arvio kansallismuseon näyttelystä.

Professori Jukka Kemppisen blogin pakina Puhuin puukoille


Suomen Puukkoseura ry.