In English | Tekstin koko A- A+

Suomen Sota Suomen Sota

Pohjois-Pohjanmaan museon infotilassa on 26.3.–1.6.2008 esillä pienoisnäyttely, joka esittelee Suomen sodan vaiheita erityisesti Pohjois-Suomen ja Oulun näkökulmasta.
 

Suomen sota käytiin Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1808-1809. Sodan syynä oli Ranskan ja Venäjän välillä Tilsitissä heinäkuussa vuonna 1807 tehty sopimus joka velvoitti Venäjän  keisari Aleksanteri I:n (1777–1825) valloittamaan Suomen koska Ruotsi ei suostunut lopettamaan kauppasuhteitaan Englannin kanssa.
Suomen ja Ruotsin välisen rannikkotien takia Oulusta tuli tärkeä sodankäynnin solmukohta, jonne keskittyi Etelä-Suomen menettämisen jälkeen armeijan huolto-, lääkintähuolto- ja koulutuskeskus. Oulusta pohjoiseen Pohjanlahden ympäri oli ainoa ympärivuotiseen käyttöön soveltuva yhdystie valtakunnan osien välillä.


Kuva: Vaasan ja Pohjanmaan rykmentin asepuku


Sodan vaikutukset alkoivat tuntua Oulussa kun Ruotsin joukot perääntyivät kaupungin eteläpuolelle kevättalvella 1808. Lähimpänä Oulua käytiin Revonlahden (27.4.1808) ja Pulkkilan taistelut (2.5.1808). Kaupungista tuli Ruotsin Suomessa taistelevan armeijan päähuoltokeskus. Kaupungin varuskunnaksi määrättiin alkuun Vesterbottenin rykmentin henkipataljoona. Oulussa toimi Ruotsin armeijan alokkaiden koulutuskeskus. Suomen tykistörykmentti sijoitti huoltonsa Ouluun ja kaupunkiin perustettiin myös sotilassairaala. Kaupungissa oli myös venäläisiä sotavankeja ja heidän vartijaosastonsa.

Oulun kaupunki luovutettiin voittajalle 28.11.1808. Kenraali Johan August Sandels (1764–1831) johti Oulun tyhjennystä ja luovutusta. Venäläiset kenraalit Kamenskij ja Tutskov saapuivat esikuntineen kaupunkiin 27.11.1808 eli päivää ennen sovittua luovutuspäivää.  

Oululaiset sopeutuivat pian uuden hallitsijan alaisuuteen. Venäläiset järjestivät heti miehityksen alkuvaiheessa tanssiaiset Oulun naisille. Valloittajien tanssitaito ja loistelias tarjoilu tekivät vaikutuksen kaupunkilaisiin. Myös keisari teki parhaansa antaakseen hyvän vaikutelman itsestään ja maastaan: Oulun porvareille myönnettiin kaupunkineuvoksen arvonimiä. Keisari Aleksanteri I lyötätti rauhan solmimisen ja vallanvaihdon jälkeen Oulun kaupungille kuvallaan varustetun kultamitalin.

Keisari Aleksanteri I lyötätti rauhan solmimisen ja vallanvaihdon jälkeen Oulun kaupungille kuvallaan varustetun kultamitalin, jonka alkuperäiskappale on esillä näyttelyssä. Vastaavaa mitalia ei ole myönnetty muille suomalaisille kaupungeille eikä myöskään yksityishenkilöille. Mitalin takasivulla on venäjäksi ja ruotsiksi kirjoitus ”Oulun asukkaille uutteruudesta”.

 

Näyttelyn yhteydessä on myynnissä CD-levy

Balladi Suomen sodasta,
musiikkirunoelma Vänrikki Stoolin tarinoista

Koostanut Kai Nieminen J. L. Runebergin runoista. Säveltänyt Perttu Hietanen neljälle laulajalle ja seitsenhenkiselle orkesterille.

tiedustelut: 558 47150