In English | Tekstin koko A- A+

Terva Terva

Turkansaari on vanhan tervankuljetusreitin varrella ja pitää yllä tervanpolttoperinnettä. Kerran kesässä tervaksista ladotaan tervahauta, jonka sytyttämishetkestä alkaa tervanpolttoviikko. Aitoa ja puhdasta hautatervaa voit ostaa matkamuistoksi pienestä myymälästämme. Poikkeuksena kesä 2016, jolloin ei sytytetä tervahautaa, mutta tervan historiaan voi edelleen tutustua.

Turkansaaren tervahauta on suppilohauta, jossa tervakset ladotaan suppilonmuotoisen haudan pohjalle säteittäin silmätikun ympärille.

Valmiiksi ladottu hauta peitetään sammal- ja turveseoksella. Haudan keskellä olevasta pesästä eli silmästä johtaa torvi haudan vieressä olevaan halssiin.

Hauta sytytetään suurilla soihduilla maanrajasta useasta kohtaa yhtäaikaa syttymisen varmistamiseksi. Turkansaaren tervahauta sytytetään aina juhannusaattona.

 

 

 

 

 

  

Turkansaaressa on poltettu ensimmäisen kerran tervaa kesällä 1976.

Tervan historiasta

Tervasta tuli 1860 - luvulla alueen merkittävin vientituote. Oulusta ei olisi tullut maamme tärkeintä tervanviejää ilman Oulujoen suomia edellytyksiä. Tervan jokikuljetukseen oli kehitetty erityinen venetyyppi, pitkä virtaavassa vedessä ja joen koskipaikoissa notkeasti kulkeva paltamo.