In English | Tekstin koko A- A+

Tuhlattu perintö? Kirkkojen paanukatot Suomessa ja seinämaalaukset Pohjois-Pohjanmaalla Tuhlattu perintö? Kirkkojen paanukatot Suomessa ja seinämaalaukset Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan museossa 8.4.-29.5.2005 välisenä aikana esillä oleva näyttely Tuhlattu perintö? Kirkkojen paanukatot Suomessa ja seinämaalaukset Pohjois-Pohjanmaalla esittelee satoja vuosia vanhaa käsityöperinnettä.

Pohjois-Pohjanmaan museo haluaa Oulun kaupungin juhlavuonna  kiinnittää näyttelyllään huomiota Oulun seudun rikkaaseen kulttuuriperinteeseen esittelemällä uusimpaan tutkimustietoon pohjautuen Oulun seudun kuvakirkkoja ja kirkkojen paanukatto-perinnettä.

Oulun läänin vanhoissa kirkoissa on valtakunnallisesti tunnettujen kirkkomaalareiden, kuten Mikael Toppeliuksen ja Emmanuel Granbergin, ainutlaatuisia seinämaalauksia.

Seinämaalauksista esitellään havainnollisesti vuonna 1753 rakennetun Oululaisten maalausten vaiheita. Oulaisten kirkon seinämaalaukset on tehnyt Erik Westzynthius. Seiniin on alun perin maalattu kuusi kookasta raamatunaiheista maalausta, jotka yhdessä kirkon muiden taideteosten kanssa muodostavat tilallisen taidekokonaisuuden, kuvaohjelman.

Oulaisten kirkon sisätilaa on kuluneiden 250 vuoden aikana muutettu useaan kertaan, jolloin alkuperäisen kuvaohjelman ymmärtäminen on vaikeutunut. Näyttelyssä on mahdollista tarkastella virtuaalimallin avulla kirkkoa ja sen alkuperäistä kuvaohjelmaa. Näin voidaan tehdä vertailuja 1800-luvun lopun sekä nykytilanteen välillä.

Näyttelyn kokoja ja asiantuntija on arkkitehti, TkL Antti Pihkala, joka toimii kirkkojen restaurointisuunnittelijana.

Kirkkomaalareita koskevasta uusimmasta tutkimuksesta on saatu Oulun seutua koskevaa tietoa Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen kirkkotaiteen yksiköstä.