In English | Tekstin koko A- A+

Uuno Laukka -- Oulun ja oululaisten kuvaaja Uuno Laukka -- Oulun ja oululaisten kuvaaja

Vuonna 2009 vietetään Valokuvan vuotta. Elokuussa tuli kuluneeksi 170 vuotta siitä kun uusi keksintö valokuva julkistettiin Ranskassa. Juhlavuoden kunniaksi Pohjois-Pohjanmaan museon vuoden päättää näyttely Uuno Laukka - Oulun ja oululaisten kuvaaja. Näyttelyn kuvat on vedostettu Pohjois-Pohjanmaan museon hallussa olevasta laajasta negatiivikokoelmasta.Uuno Laukka syntyi Oulussa 20.3.1914 ja kuoli 64-vuoden iässä Oulussa 31.5.1978. Työuransa Uuno Laukka aloitti sanomalehti Kalevan juoksupoikana vuonna 1930. Myöhemmin hän siirtyi lehden kemigrafi-osastolle ja sieltä edelleen valokuvaaja Eero Trobergin oppiin. Kemigrafit valmistivat lehden kuvituksessa tarvittavat kuvalaatat. Laukka erosi Kalevan palveluksesta sotien jälkeen. Laukka toimi "hovikuvaajana" vuonna 1945 perustelussa kulttuurilehti Kaltiossa.

Jatkosodan aikana Uuno Laukka toimi TK-kuvaajana Uhtuan ja Kiestingin rintamasuunnilla sekä myös Kannaksella. Tämän vuoksi Laukka tunnettiin myös sotien jälkeen – Atte Kalajoen mukaan - "Teekoo Laukkana".  Laukan TK-kuvaajana ottamat kuvat on rajattu tämän näyttelyn ulkopuolelle, sillä se aineisto vaatisi kokonaan oman näyttelynsä.

Sotien jälkeen vuonna 1948 Uuno Laukka ja Väinö Ukura perustivat valokuvaamo Pohjan Kuva Oy:n.  Miesten tiet kuitenkin erkanivat ja kumpikin jatkoi omalla tahollaan valokuvaajana. Uuno Laukka perusti Valokuvaamo Laukan vuonna 1953 (kuvaamo tunnettiin välillä myös nimellä Sarjakuva Laukka), joka toimi osoitteessa Kirkkokatu 11, (2. kerros) vuoteen 1978 saakka.

Uuno Laukka kuului pitkän aikaa Suomen Valokuvaajain Liiton Pohjois-Suomen liiton yhdistyksen johtokuntaan toimien myös sen puheenjohtajana.

Uuno Laukka oli yksi niistä valokuvaajista, jotka saivat kurssituksen urheilukuvaajiksi vuoden 1940 Helsingin kesäolympialaisiin, jotka kuitenkin sodan vuoksi jäivät pitämättä. Kutsu tuli niin ikään Helsingin vuoden 1952 olympialaisten valikoituun kuvaajajoukkoon.

Vuonna 1951 julkaistiin Uuno Laukan kuvateos Oulu koskien kaupunki (WSOY).  Se oli vasta toinen Oulua esittelevä valokuvakirja. Teos tallensi ansiokkaalla tavalla jo katoamassa olevaa vanhaa Oulua jälkipolville. Teoksesta otettiin uusintapainos vuonna 1956. Ansioistaan valokuvaajana Uuno Laukka palkittiin useissa alan näyttelyissä.

Tässä näyttelyssä on esillä Uuno Laukan Oulussa – ja oululaisista - ottamia valokuvia. Kotikaupungin kuvaaminen oli alkanut jo ennen sotia ja jatkui edelleen sotien jälkeen niin kauan kuin elinpäiviä riitti.

Näyttelyyn on vedostettu noin 140 valokuvaa Uuno Laukan kokoelmasta eri teemojen alle. Näitä aihealueita ovat: Lähdöt ja paluut, Rakentaminen, Purkaminen, Vesi, Tapahtumia, Kadut / Maamerkit, Työssä, Merkkihenkilöt, Lapset, Ennen ja nyt sekä Vanha on väistynyt.

Esillä olevat kuvat on vedostettu Uuno Laukan kokoelman alkuperäisistä negatiiveista, jotka ovat Pohjois-Pohjanmaan museon omistuksessa. Kuvat on vedostanut museon tutkija-valokuvaaja Jarmo Koponen. Vedostuspaperina on käytetty Ilford MG IV FB Glossy -kuitupaperia.

Näyttelyssä on esillä Uuno Laukkaan liittyvää aineistoa - kameroita ja asiakirjoja - joista osa on Uuno Laukan pojan Matti Laukan hallussa.

Näyttelyssä on osio Ennen ja nyt, johon on vedostettu Uuno Laukan kuvan rinnalle Jarmo Koposen kahden viime vuoden aikana ottama kuva vastaavasta kohdasta. Kuvia vertailemalla huomaa, miten paljon – ja toisaalta vähän – muutoksia Oulussa on vuosikymmenien varrella tapahtunut.
 

Pohjois-Pohjanmaan museon nettisivuilla on tarkasteltavana noin 8000 Uuno Laukan kuvaa. Kuvat ovat pääasiassa Oulussa kuvattuja maisemakuvia sekä kuvia erilaisista tapahtumista. Kokoelma sisältää myös rintamalla otettuja kuvia.


Tutustu kuvakokoelmaan


Museokaupassa on myynnissä kuva-aiheista tehtyjä postikortteja!
 


Näyttelyä varten museo ottaa mielellään vastaan tietoja ja muistoja valokuvaaja Uuno Laukasta.