In English | Tekstin koko A- A+

Vanhoja postikortteja ja valokuvia Istanbulista Vanhoja postikortteja ja valokuvia Istanbulista

Pohjois-Pohjanmaan museossa 12.4.–18.5.2008 esillä olevat Istanbul -aiheiset vanhat postikortit ovat Suomen Turkin suurlähettilään Reha Keskintepen kokoelmista. Valokuvat ovat puolestaan Suna ja İnan KıraÇin säätiön Istanbulin tutkimuslaitoksesta. Esillä on myös uutta turkkilaista hopea- ja korukäsityötä.


Pohjois-Pohjanmaan museossa esillä oleva näyttely esittelee vanhaa Istanbulia postikorttien ja vanhojen valokuvien avulla. Kortit ajoittuvat 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkupuolelle ja ovat Turkin suurlähettiläs Reha Keskintepen kokoelmista. Korteissa kuvataan inhimillistä elämää, sitä kuinka turkkilaiset naiset pukeutuivat ja kuluttivat aikaansa tai kuinka köyhät katukaupustelijat möivät tavaroitaan. Kortit kertovat värikkäitä tarinoita Bosporin salmen sekä Euroopan että Anatolian puoleisten rantojen erilaisista rakennuksista, linnoista ja palatseista.

Vanhat, harvinaiset valokuvat ovat lainassa Suna ja İnan Kıraçin kokoelmasta Istanbulista.  Vanhimmat valokuvat ajoittuvat 1850-luvulle. Myös valokuvissa näkyy tavallisten ihmisten elämää, palatseja, kapeita taivaalle kohoavia minareetteja, kullattuja kupoleita, moskeijoita ja kauniita puutarhoja. Istanbulin värikästä historiaa todistavat lukuisat nähtävyydet, kuten Dolmabachen kristallipalatsi, joka valmistui lopulliseen asuunsa vuonna 1856.

Näyttelyn ovat Suomeen tuottaneet: Postimuseo, Turkin Suomen suurlähetystö ja Suna ja İnan Kıraçin säätiön Istanbulin tutkimuslaitos. Näyttely on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.


Sébah ja Joailier: Galatan silta

  Ottomaanien kauden nainen


Istanbul sijaitsee Bosporin salmen suulla. Bosporin salmi on lähes 30 kilometriä pitkä ja se yhdistää Mustanmeren ja Marmaranmeren toisiinsa. Salmi erottaa Euroopan mantereen Aasian mantereesta. Istanbul-nimen kaupungille antoi sulttaani Mehmed Valloittaja vuonna 1453.

Istanbul oli Ottomaanien valtakunnan pääkaupunki vuosina 1453-1923. Ottomaanien valtakunnassa valta oli viime kädessä sulttaanilla. Hän oli myös muslimimaailman hengellinen johtaja, kalifi. Ottomaanien valtakunta ulottui Marokosta Mesopotamiaan ja Puolasta Jemeniin. Se oli samanaikaisesti Euroopan, Lähi-idän, Mustanmeren, Välimeren ja Intian valtameren valta. Istanbul on kaupunki, missä kaksi mannerta ja kaksi maailmaa kohtaavat.
 

Vanhoja postikortteja ja valokuvia Istanbulista
12.4.–18.5.
Näyttelyn ovat Suomeen tuottaneet Postimuseo, Turkin Suomen suurlähetystö ja Suna ja İnan Kıraçin säätiön Istanbulin tutkimuslaitos

Vintage Postcards and Original Photographs of Ancient İstanbul
 
"The Mystery of the Bosphorus" Vintage postcards of İstanbul, 1895-1914 form the personal collection of H. E. Mr. Reha Keskintepe
 
İstanbul: The Imperial City Photographs of People and places from a Distant past A Selection from the Suna and İnan KıraÇ Collection of the XIXth and XXth century Old İstanbul photographs


Lisää näyttelystä Postimuseon sivuilta