In English | Tekstin koko A- A+

Väristyksiä -- koko perheen värinäyttely Väristyksiä -- koko perheen värinäyttely

Ajatteletko, että historia on kuivaa ja mustavalkoista? Siinä tapauksessa olet väärässä, sillä meillä on VÄRIKÄS MENNEISYYS! Pohjois-Pohjanmaan museossa on 25.9.–8.11.2009 välisellä ajalla esillä Suomen käsityön museon valmistama kiertonäyttely Väristyksiä, joka avaa oven luonnonvärien historiaan ja käyttömahdollisuuksiin.

Onko sinooperi sininen vai punainen? Onko väri voinut maksaa painonsa verran kultaa? Mistä purppuraväri saatiin ja mihin se katosi? Millainen on punamultamaalin resepti? Mikä värjää Camparin? Mikä on kokenilli? Näyttelyssä saa vastauksen näihin ja moniin muihin kysymyksiin.


Väreillä on suuri merkitys ihmisille nykyään ja menneisyydessä. Osa väreistä on ollut niin kallisarvoisia, ettei niitä ole ollut tavallisen ihmisen mahdollista käyttää. Antiikin Roomassa purppuravärin käyttö oli sallittua vain keisarille. Muita käyttäjiä uhkasi kuolemantuomio.

Rikkaiden vaatteet ovat olleet värikkäämpiä ja rahvaan värjäämättömiä, ruskeita ja harmaita. Värit ovat kuuluneet juhlahetkiin ja pyhävaatteet ovat olleet kauniisti värjättyjä. Esimerkiksi punainen on ollut juhlaväri, jota ei arkivaatteissa ole talonpoikaisessa Suomessa käytetty.

Ennen väripigmentit saatiin luonnosta, nykyään ne yleensä valmistetaan keinotekoisesti. Luonnon värikasveja kasvatettiin Pohjois-Euroopassa, mutta voimakkaita sävyjä kuten kirkasta sinistä ja punaista ei täällä pohjoisessa kasvavista kasveista saatu vaan ne olivat kallista tuontitavaraa.

Näyttelyssä on paljon erilaisia tehtäviä, väritestejä ja pelejä. Suojaväritaululla eläimille etsitään suojaisat paikat ja palikoilla voi tehdä väriympyrän tai tutkia varjoja. Ötökkätutkimusyksikössä voidaan puolestaan tutustua kasveihin suurennuslasien avulla. Hauskat tehtävät sopivat sekä aikuisille että lapsille.


Kuvia näyttelystä:


 


Tapahtumat:

Juha Laukkanen (Nukketeatteri Sytkyt) esittää lastennäytelmän Väriseikkailu, jossa käydään läpi päävärejä. Näytelmän kesto noin 20 min.

Esitykset ovat Pohjois-Pohjanmaan museon luentosalissa:

lauantaina 3.10.
klo 12 ja 14

sunnuntaina 4.10.
klo 12 ja 14

 
Tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa

Mehutarjoilu:
Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry.

ESITELMÄTILAISUUS

Keskiviikkona 7.10.2009 klo 18
Pohjois-Pohjanmaan museon luentosali


Rakennustutkija Juhani Turpeinen Pohjois-Pohjanmaan museosta esitelmöi aiheesta Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaus. Värimaailma ja sen tutkiminen, dokumentointi ja kunnostaminen

Vapaa pääsy, tervetuloa

Tilaisuuden järjestää:
Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry.

 


Linkit (avautuvat uuteen ikkunaan):

Suomen käsityön museo

Tutustu Coloria-värisivuihin

Värit Wikipediassa

Nukketeatteri Sytkyt