In English | Tekstin koko A- A+

Yksi Maailma, Yksi Lupaus – Partioliike 100 vuotta Yksi Maailma, Yksi Lupaus – Partioliike 100 vuotta

Pohjois-Pohjanmaan museossa 24.11.2007 - 20.1.2008 esillä oleva näyttely Yksi maailma, yksi lupaus - partioliike 100 vuotta esittelee partiotoimintaa ja sen historiaa niin paikallistasolla,  valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin.

Kuka oli Suomen ensimmäinen kunniapartiolainen? Missä maassa partiotoiminta alkoi? Miten partio tuli Pohjois-Pohjanmaalle? Ovatko partioliikkeen arvot muuttuneet? Muun muassa näihin kysymyksiin löydät vastauksen partioliikkeen 100-vuotisnäyttelystä.
 

HUOMIO

Partiolippukunnilla on mahdollisuus varata ilta-aika näyttelyyn tutustumista varten vielä vuoden 2008 puolella seuraavina iltoina: to 10.1. ja ke 16.1.

Lisätietoa asiasta
puhelinnumerosta 558 47161.

Näyttelyopastuksia voi tiedustella partiojohtaja
Juhani Larekselta numerosta 040-5023 914.

 

Partiolaisten marssi Oulussa vuonna 1930. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museon arkisto


Partioliike syntyi Englannissa vuonna 1907 kenraali Robert Baden-Powellin aloitteesta. Suomeen partioliike saapui vuonna 1910. Etelä-Suomeen syntyi partiojärjestöjä (1930-luvun lopulla niitä alettiin kutsua lippukunniksi) useisiin kaupunkeihin.

Hyvin alkanut toiminta keskeytyi seuraavana vuonna, kun kenraalikuvernööri F. A. Seyn kielsi toiminnan ja määräsi kaikki partiojärjestöt Suomessa lopetettaviksi. Toimintaa jatkettiin kiellosta huolimatta ainakin helsinkiläisessä Toimenpojat-järjestössä. Joidenkin muistitietojen mukaan myös Oulussa on ollut jonkinlaista pienten ryhmien toimintaa ennen vuoden 1911 kieltoa tai sen jälkeen.

Venäjän vallankumouksen jälkeen partiotoiminta Suomessa virisi jälleen ja huhtikuussa vuonna 1917 Oulussakin oltiin liikkeellä. Oulussa aloitti tyttöjen ja poikien yhteisjärjestö, Oulun Partiolaiset. Sillä oli osastoja useissa kouluissa ja myös NMKY:llä. Ruotsinkielisen koulun yhteydessä toimi Girlscoutföreningen vid Svenska Mellanskolan i Uleåborg. Myöhemmin samana vuonna Oulun Partiolaiset ottivat nimekseen Oulun Valppaat. Marraskuun lopussa vuonna 1917 syntyi kolmas itsenäinen lippukunta, kun Oulun Metsänkävijät erosi Oulun Valppaista. Vuoteen 1938 mennessä Ouluun oli syntynyt 11 lippukuntaa, joista joidenkin elinaika jäi lyhyeksi.

Vuonna 1917 aloittaneista osastoista toimivat edelleen Oulun Valppaat, Oulun Metsänkävijät ja NMKY:n partiopoikaosastosta syntynyt Pohjan Veikot. Ruotsinkielinen partiotoiminta Oulussa hiipui 1960-luvun alkupuolella.


Suomen Partiomuseon tuottama näyttely rakentuu viidestä kokonaisuudesta: partioliikkeen perustajan esittelystä, liikkeen syntyvaiheiden ja alkuvuosikymmenien esittelystä, suomalaisen partiotoiminnan esittelystä, kansainvälisyydestä sekä partion tulevaisuuden näkymistä.

Näyttelyssä on katsaus myös paikalliseen partiotoimintaan. Pohjois-Pohjanmaan partiotoimintaa esittelevä osuus on tuotettu yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan partiopiiri ry:n ja Pohjois-Pohjanmaan Partioperinneyhdistyksen kanssa.

Näyttelyssä on esillä partio-aiheisia postimerkkejä sekä mittava power point -esitys, joka esittelee Suomessa ja Ahvenanmaalla julkaistut postin käyttämät partioaiheiset leimat ja postimerkit. Esityksen on laatinut Jarmo Komulainen Koskiveikoista.


Kuva Kuopion näyttelystä. Kuvaaja: Jarmo Koponen / PPM
 

PARTIOLIPPUKUNNILLE

Lippukunnat ovat tervetulleita tutustumaan näyttelyyn. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17 (maanantaisin suljettu). Samalla on mahdollisuus tutustua koko museoon ja tehdä ostoksia museokaupasta.

 Näyttelyn yhteyteen on järjestetty muutama pidennetty aukioloaika. Museo on auki partiolaisille klo 19 saakka torstaina 29.11., tiistaina 4.12. ja keskiviikkona 12.12. Ilta-aikoihin on varattava aika (ruuhkien välttämiseksi) puhelinnumerosta 558 47150.

Tällöin on mahdollisuus nähdä myös museon Koiramäki-osasto sekä pienoisnäyttely Transformers: enemmän kuin silmä paljastaa – robotteja kolmelta vuosikymmeneltä. Museon perusnäyttely on näinä iltoina auki vain klo 17 saakka ja museokauppa suljetaan klo 16.30.
 

Alle 18-vuotiailla on museoon vapaa pääsy.
Myös ryhmien vetäjät pääsevät museoon veloituksetta.


Tiedustelut ja ilta-aikojen varaukset museon keskuksen puhelinnumerosta 558 47150.

 


Linkkejä:

Suomen Partiomuseo
Pohjois-Pohjanmaan partiopiiri ry.
Pohjois-Pohjanmaan Partioperinneyhdistys ry.

KILPAILU
näyttelyvieraille (pdf)


Klikkaa kuvaa ja saat partionäyttely-julisteen tulostettavaksi
A4-koossa. (PDF)